Heroj odbrane Sarajeva: ‘Talijan’ je Bosnu i Hercegovinu volio više od svega

Istinska legenda ostat će u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kada je u patikama i majici kratkih rukava organizovao patriote Sarajeva po ulicama i kvartovima da se suprostave agresoru na Bosnu i Hercegovinu.

Otišao je u Njemačku, majci u posjetu i na operaciju vena koje su mu dugo stvarale probleme. Tog 8. marta 1998. godine najtužnija vijest iz Hamburga je stigla u sarajevski dom Hajrulahovića.

Mustafa je imao infarkt. Nije preživio. Omiljeni sarajevski ratni komandant i heroj odbrane grada i Bosne i Hercegovine, imao je samo 41 godinu kada nas je napustio,piše novinska agencija Patria.

Šok, nevjerica, praznina…Tužna vijest o odlasku Talijana prostrujala je Sarajevom brzinom svjetlosti.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva i prije prvih agresorskih barikada. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, general Armije RBiH.

Istinska legenda ostat će u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kada je u patikama i majici kratkih rukava organizovao patriote Sarajeva po ulicama i kvartovima da se suprostave agresoru na Bosnu i Hercegovinu. To je mogao samo čovjek, koji je srcem volio Bosnu i Hercegovinu i koji nije štedio sebe. Bio je omiljen među borcima, sa njima je proveo najveći dio vremena na prvim linijama.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu.

Naon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu sa odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju.

Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Te 1991. godine u haustorima, podrumima i na sijelima rađala se Patriotska liga.

Jednu od glavnih uloga tada je imao Mustafa. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini.

Svoje znanje i bogato iskustvo  prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA. A on je odično znao sa kakvim se neprijateljem treba sukobiti. Nijednog trenutka se nije štedio kako bi zaštitio svoje Bosance i Hercegovce od agresora.

Bio je omiljen među Sarajlijama, među vojnicima. Našeg Talijana jednostavno bilo je nemoguće ne voljeti. Dao je ovome gradu i ovoj zemlji sve što je mogao.

Sretan je bio kada se završio rat. Ali….kratko je uživao u balgodatima slobode. Samo dvije godine poslije smrt je bila brža.

(mb/NAP)

Previous STARI GRAD SREBRENIK (FOTO)
Next Gradačac: Tajne Starog grada i kule Zmaja od Bosne

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

GAZI HUSREV-BEG

Gazi Husrev-beg, drugi pravi osnivač Sarajeva, rođen je oko 1480. godine u Serezu (Grčka), gdje mu je otac Ferhad-beg, rodom iz okoline Trebinja, bio namjesnik. Majka mu je bila kćerka

KULTURA I UMJETNOST

ZEMALJSKI MUZEJ BIH IZLAŽE NOVI EKSPONAT – PLAŠT BOSANSKOG PLEMIĆA

  U novom rekonstruisanom prostoru Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, u kojem će biti izložena neprocjenjiva Hagada, stajaće još jedan eksponat – plašt Mirka Radojevića, oca velikog bosanskog kneza Batića,

HISTORIJA

Zvečan na sjeveru Kosova; nekada je bio istočna bosanska granica

  Naš historičar Mustafa Imamović o osmanskom osvajanju Bosne spominje Zvečan, kao istočnu bosansku granicu, a navodi i primjere saradnje najistaknutijih bosanskih velikaša (Sandalja , Hrvoja Vukčića, Pavloviće) sa Osmanlijama…