Žena koja je donijela glamur ratnom Sarajevu: Prkos i ponos

http://www.thisisthewhat.com/wp-content/uploads/2012/04/Picture-43.png

Rijetko ko se ne sjeća fotografije iz opkoljenog Sarajeva koja je zadivila svijet, a na kojoj Meliha Varešanović besprijekornim izgledom prkosi ratu.

Zanimljivo da je fotografija krasila brojne svjetske časopise, poput Lifea i Sunday Timesa, a da se dugo o tome ništa nije znalo.

Fotografija je nastala 1994. godine, a nastala je s jednim velikim bolom kada je umrla moja mama. Fotografija je nastala slučajno na relaciji Dobrinja – Alipašino Polje, a napravio ju je sjajni fotograf. Ništa nisam znala, jer me to često pitaju je li bilo namješteno. Ja sam prošla taj dan tom rutom, kao i mnogo puta prije.”

Britanski fotoreporter Tom Stoddart, kasnije je priznao da se, kada je fotografija nastala, uplašio i potražio zaklon, dok je Meliha nastavila mirno i odvažno koračati.

Što se tiče ponosnog hoda to je nešto nasljedno. Ljudi mi kažu da ih podsjećam na svoju majku, svojim stavom i korakom.”

Jednom prilikom Varešanović je izjavila da nikada, u ratu, nije trčala, jer onima koji su gledali kroz snajper nije htjela dati do znanja da postoji strah.

Na svoj način sam željela da odagnam taj strah. To je bio poseban osjećaj prkosa, ponosa i inata.”

Na pitanje kako je u tako nehumanim uslovima, uspijevala izgledati bespijekorno odgovorila je: “Jaka volja i navika, želja da živim i lijepo izgledam. Bilo je teško, zna se šta rat donosi, nije bilo struje, vode, hrane, međutim ja sam se snalazila. Uvijek sam nastojala da imam zalihu šminke i štedila sam.”

Nedavno je magazin Cracked napravio listu pet fotopriča o “hrabrim ženama, buntovnicama u historiji”. Na listi se našla i Meliha Varešanović gdje je upoređena sa zanosnom Sophijom Loren, uz opis “žena koja je donijela glamur u ratnu zonu”.

To je divno čuti i ponosna sam na to. Čovjek ne može biti skroman.”

Za čuvenu fotografiju Meliha Varešanović dugo nije znala.

Stigao mi je paket sa odjećom žena iz Engleske za mene i u njemu je bio časopis Life. Na naslovnici časopisa je bila moja fotografija. To mi je bilo posebno zadovoljstvo. Tek 2012. godine uslijedio je susret.

(N1/mb)

Previous Tim Artmax iz Sarajeva jedan je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji izrađuje predmete putem 3D štampača
Next Šta čitaoci uglednog lista Guardian misle o glavnom gradu Bosne i Hercegovine

You might also like

OTPOR BOSNE

Općina Novi Grad podigla spomen obilježje u čast svojih 1.945 poginulih bosanskih vojnika

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Općini Novi Grad (Sarajevo) održana je prigodna manifestacija prilikom koje je  otkriveno Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad. Spomenik

OTPOR BOSNE

Dan kada je sloboda stigla u Bihać

Tog je 6. avgusta, nakon 1.201 dana hermetičke zatvorenosti, Unsko-sanski kanton prodisao punim plućima, prodisao proljećem života i Bosnom i Hercegovinom. Stigla je sloboda. Piše: Mirza Sadiković Pritisla avgustovsko-kolovoška jara.

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Hoće li biti ponovnog pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore?

U februaru mjesecu 2017. godine navršava se deset godina od presude Haškog tribunala na tužbu za agresiju i genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore u periodu 1992