U Zenici promocija knjige ‘Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini’

U Zenici promocija knjige ‘Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini’

Autor knjige je i sam učestvovao u ratu tokom kojeg je i teško ranjen.

Aziz Tafro pojašnjava da su ruski i grčki plaćenici na ovim prostorima bili prisutni već 91. godine, da bi 1992. aktivno učestvovali u borbama u istočnoj Bosni gdje su potpomagali etničko čišćenje. On nadalje kaže da je je 1993. formiran Treći ruski dobrovoljački odred koji je postojao do 94. godine kada je formirana Grčka dobrovoljačka garda koja je također učestvovala u ubijanjima i progonima u istočnoj Bosni, a učestvovala je i u zauzimanju Srebrenice.

Cilj autora jeste da se rasvjetli cjeli niz događaja koji su se dešavali tokom rata 92-95. oko doborovoljaca koji su dolazili ratovati u Bosnu i Hercegovinu.

Cijelo to vrijeme pokušava nam se prikazati da su Rusija i Grčka bile protiv Bosne i Hercegovine što u ovom slučaju nije tačno. Ovi borci, plaćenici, ratovali su za novac, kazao je autor.

Autor navodi da je ovo prva knjiga koja detaljno razrađuje tematiku pomenutih plaćenika u ratu u Bosni i Hercegovini kao i da se utvrdi krivica dobrovoljaca poput Eduarda Limonova, ruskog nacionalističkog pisca i političara koji je, prema riječima Aziza Tafre, bio uz Karadžića tokom granatiranja Sarajeva.

Promocija knjige u Zenici najavljena je za utorak u zgradi Muzeja grada Zenice sa početkom u 19.30 sati.

Previous Šta čitaoci uglednog lista Guardian misle o glavnom gradu Bosne i Hercegovine
Next Bekto Precisa: Ugovor sa austrijskim Fischerom vrijedan 26 miliona eura

You might also like

KNJIŽEVNOST

U Vijećnici održana promocija izabranih djela Dževada Karahasana

Promocija izabranih djela višestruko nagrađivanog bosanskohercegovačkog književnika i najprevođenijeg autora Dževada Karahasana održana je večeras u Vijećnici uz podršku gradske uprave Sarajeva. Mjesto promocije nije izabrano slučajno jer kao što

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Obilježena godišnjica stradanja u Ferhadiji: Sarajlije poginule u redu za hljeb

U ulici Ferhadija, na mjestu gdje je prije tačno 25 godina poginulo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana Sarajeva, dok su čekali u redu za hljeb, danas je

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Sarajevo: Obilježena 23. godišnjica ubistva šestero djece u ulici Bosanska

Delegacija Grada Sarajeva je, u ulici Bosanska kod broja 4, u “C” fazi naselja Alipašino polje, u Općini Novi Grad, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježila godišnjicu ubistva šestero djece.