Municija iz Konjica širom svijeta: Od Turske, Saudijske Arabije do SAD-a

Privredno društvo “Igman” iz Konjica obilježava 65 godina postojanja ili, kako predstavnici preduzeća kažu, 65 godina privrednog uspjeha.

Specifična vrsta proizvodnje prepoznata je na svjetskom tržištu, pa tako konjički privredni gigant pištoljsku municiju šalje, između ostalog, na tržište Saudijske Arabije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Sindikalne organizacije PD “Igman” Senad Bjelevac kazao je Feni da je u ovim teškim vremenima, kada je bosanskohercegovačka privreda “na koljenima”, čast i zadovoljstvo predstavljati radnike PD “Igman”.

– Radnici imaju sve, ljudi su prezadovoljni, plaće, doprinosi, zdravstvo, topli obrok, sve nam je na vrijeme – istakao je Bjelevac.

To preduzeće ima oko 360 radnika koji su zaposleni zastalno, a u proteklom periodu zaposlilo je još oko 600 radnika na određeno vrijeme te zahvaljujući stabilnim ugovorima Bjelevac smatra da postoji mogućnost dodatnih zapošljavanja.

Osim muškaraca u proizvodnji municije zaposlene su i žene. Muškarci uglavnom rade na punjenju barutom, dok su žene zadužene za pakovanje gotovih metaka.

Bjelevac kaže da radnici rade u uvjetima koji zadovoljavaju najstrožije standarde te da je sigurnost uposlenika na prvom mjestu.

Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo kazao je da je PD “Igman” d.d. Konjic okosnica razvoja metaloprerađivačke industrije općine Konjic, a da je za to preduzeće vezano još nekoliko tvornica metalske industrije.

Mišljenja je da bi preduzeće trebalo dobiti i podršku države s obzirom na specifičnost proizvodnje.

– Sada posluju jako pozitivno zahvaljujući međunarodnim tenderima, ali bi država trebala pružiti stalnu podršku – istakao je Bubalo i podsjetio da je PD “Igman” nakon gašenja belgijske tvornice najveća fabrika te vrste u Evropi.

(Faktor.ba)

Previous Edin Džeko: Vjerujem da možemo otići u Francusku
Next Zlatna džezva jedan od najznačajnijih bosanskih brandova

You might also like

ŽIVOT

Lilijan Sulejmanović: Završila Oksford i Harvard, u Bosni pokreće proizvodnju energetskih pločica

  Sarajka Lilijan Sulejmanović, umjesto da krene u prvi razred srednje škole, ratne 1992. godine otišla je u Englesku, gdje počinje njena, kako kaže, priča u dijaspori. Nakon kratkog boravka

MADE IN BOSNIA-387

Fojnički „MS&WOOD“ kao primjer: Izvoze širom svijeta i zapošljavaju nove radnike

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MASTERS&WOOD („Majstori i Drvo“) će do kraja ove godine zaposliti 100 novih radnika u tvornici namještaja u Fojnici, saopćeno je iz ove kompanije, prenosi bh. novinska agencija

MADE IN BOSNIA-387

Niče prva plantaža kestena u USK

Na lokalitetu Radoč, nadomak Bužima, nedavno je podignuta prva plantaža pitomog kestena, čija proizvodnja može biti vrlo isplativa, kažu poljoprivredni stručnjaci u Unsko-sanskom kantonu. Vlasnik ove plantaže Nedžad Mušić kaže