Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Na čelu kolone preživjeli Srebreničani sa “Puta smrti”

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Na čelu kolone preživjeli Srebreničani sa “Puta smrti”

Kolona više od 7.000 učesnika Marša mira stigla je u Memorijalni centar u Potočarima, a nakon njih u taj centar su stigli i maratonci iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Učesnici “Marša mira Nezuk – Potočari 2016.”, koji su povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici krenuli iz Nezuka u petak, 8. jula, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, stigli su u Potočare.

Inače, 12. po redu “Marš mira Nezuk – Potočari 2016.” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalaze se preživjeli Srebreničani koji su u julu 1995. godine krenuli iz Srebrenice na “Put spasa”. Hiljade su ubijene tada, a samo rijetki su uspjeli doći do slobodne teritorije, Tuzle ili Kladnja. Pored preživjelih Srebreničana tu je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine, ali i mnogih drugih zemalja Evrope i svijeta.

Učesnicima”Marša mira” pridružit će se i 250 učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2016” kao i 23 učesnika “Supermaratona Bihać – Potočari 2016”.

Pridružit će im se i 500 motorista iz Sarajeva, učesnici Marša mira Žepa – Potočari, 20 trkača iz Goražda te mnogi drugi.

Predsjednik Pododbora Marša mira 2016. godine Munir Habibović je kazao da je zadovoljan odzivom ljudi, te da je ovo način kako se odaje počast žrtvama stradalim u genocidu.

“Aktivnosti Marša mira su protekle dobro, a učesnici su se sve vrijeme pridržavali kodeksa ponašanja“, istakao je Habibović.

Istakao je da je većina ljudi i ranijih godina bila u kolonama, te ih je pozvao do to urade i narednih godina.

Vođa kolone marša mira ”Žepa-Potočari” Mujo Zimić također je zadovoljan odzivom učesnika i njihovim ponašanjem tokom puta.

Naveo je da je ovo najmanje što se može uraditi za hiljade žrtava genocida.

Nakon što u Memorijalni centar dođu biciklisti i motociklisti najavljeno je iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima iz bivše fabrike akumulatora.

Izvor: Agencije

Previous Govor budućeg predsjednika Srbije 11. jula u Srebrenici
Next Lejla Tanović prvakinja Balkana u brdskom biciklizmu

You might also like

HISTORIJA

U Zenici obilježeno 827. godina od nastanka Povelje Kulina bana

Povelja govori o uređenoj državi koja je imala pisarsku radionicu, zvaničnu kancelariju vladara. Povelja govori i o bosanskom jeziku, jer je pisana na bosančici, i danas smo imali priliku da

NAŠI DANI

Stari most u Mostaru u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu

  Povodom godišnjice presude u predmetu Prlić i ostali, Stari most u Mostaru bio je u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ovim povodom, saopštenjem za javnost oglasio se organizator

NAŠI DANI

Bećirović: Moramo pružiti otpor udarima srbijanskog vrha protiv države Bosne i Hercegovine

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović je u pisanoj izjavi za medije naveo da politički vrh i režimski mediji u Srbiji ovih dana