Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Sa zadovoljstvom najavljujemo da će kao rezultat uspješne saradnje JU „Kulturni centar“ Cazin i Arhiva FBiH biti organizirana vrlo značajna i poučna izložba pod nazivom „Bosna u vrijeme Kulina bana“, a koja će biti postavljena u Galeriji naše Ustanove u ponedjeljak, 29.08.2016. godine.

Ovu izložbu Arhiv FBiH organizira u Cazinu u povodu obilježavanja 827. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana. Centralni eksponat izlože je sama Povelja, koja predstavlja temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne. Za historičare ona je rodni list ili ugaoni kamen države Bosne. Ona je prvi diplomatski dokument pisan domaćim pismom bosančicom.

Pored povelje tu će biti i drugi eksponati koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana.

Zbog svega navedenog pozivamo zainteresirane građane, a posebno naše historičare, profesore i nastavnike da prisustvuju otvorenju izložbe u 18:00 h, kao i da u okviru nastavnog plana i programa u školama omoguće djeci da posjete ovu jedinstvenu izložbu u svom gradu – saopćenje je iz  JU „Kulturni centar“ Cazin.

Previous Prevent i VW postigli sporazum: Zahvaljujući bosanskom partneru nastavlja se proizvodnja Golfa
Next Njemački mediji: Kako je Bosanac pobijedio Volkswagen

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kur'an na bosančici (Video)

  Muhamed Hajdarević prepisao je prijevod Kur'ana bosančicom. Cilj mu je od zaborava sačuvati autentično pismo…

NAŠI LJUDI

Izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju od 1. do 8. septembra u Japanu

Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. stoljeća” 1. septembra bit će otvorena u galeriji Owada kulturnog centra Shibuya u Tokiju i trajat će do 8. sepmtebra.  Izložba posvećena pjesniku, historičaru i

OTPOR BOSNE

Muzej 505. viteške brigade čuva uspomenu na slavnu bužimsku brigadu

Muzej 505. viteške brigade tokom ljetnog perioda bilježi nešto veću posjećenost, a posebno u augustu dok traju Slobodarski dani viteškog grada Bužima. Pored Bužimljana, Muzej najčešće posjećuju službene delegacije i