Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima

Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima

Emir Alomerović je kao učenik Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu praktičnu nastavu obavljao u privatnoj firmi Fafs Leder, koja proizvodi visokokvalitetnu kožnu obuću. Po završetku škole, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo pomogla mu je da u ovoj firmi dobije i zaposlenje.

O svom današnjem poslu dvadesetdvogodišnji Emir kaže:

– Imao sam sreću da sam praktičnu nastavu vršio u OR „Fafs Lederu“  i sticao znanje u struci za koju sam se i obrazovao. Već po završetku srednje škole dobio sam priliku da se zaposlim i iskoristio sam je. U relativno kratkom vremenskom periodu obezbjedio sam sebi egzistenciju i samostalan život. Svoje buduće planove povezujem sa ovom firmom i vjerujem da ću kao dobar radnik imati priliku da napredujem. 

U nastavku Alomerović ističe da ga raduje  što se njegov radni aganžman odražava i na   privatni život.

– Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima, što često mogu vidjeti u krugu svojih prijatelja. Moj ispravan izbor zanimanja, ali i podrška poslodavca i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo je kombinacija koja mi je osigurala stalno zaposlenje. I ja doprinosim mojoj porodici, a moji roditelji su sretni što ne ovisim o njima – kaže Alomerović.  

Firma Fafs Leder je uz pomoć Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo zaposlila veliki broja radnika. Većina njih danas su u stalnom radnom odnosu.

Ove godine, nažalost, rukovodioci Fast Ledera nisu mogli pronaći radnike koji su bili zainteresirani da se pridruže njihovom uspješnom timu. Iako su imali odobrena sredstva po Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, uprava Fafs Leder je morala odustati od ovog projekta. Iz Fast Ledera smatraju da sve navadeno više govori o radnoj etici mladih, koji imaju veća očekivanja od onoga što realna situacija na tržištu rada u BiH nudi.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo
otvorila Centar za poslodavce

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je početkom avgusta na adresi Ložionička 5, otvorila Centar za poslodavce sa ciljem poboljšanja kvalitete usluga poslodavcima i modernizacije cjelokupne Službe za zapošljavanje. Opredjeljenje menadžementa Služba za zapošljavanje je da je za uspješnu komunikaciju s poslodavcima potrebno imati centralno mjesto gdje će oni moći dobiti sve potrebne informacije o aktivnostima Službe za zapošljavanje, načinima apliciranja za njene programe, selekciji kadrova koje potražuju, izdavanju radnih dozvola i ostalom što ih interesuje.

Stručnu i tehničku podršku uspostavi Centra za poslodavce pružila je Vlada Švajcarske putem Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Izvor: NAP

Previous Ljubomir Kočić, gazda s Manjače: Neću da živim u bespuću i mraku, selim se u FBiH
Next Japanska TV stanica u Bosni: Emisije o piramidama i kamenim kuglama pred 10 miliona gledalaca

You might also like

Ekonomija/Biznis

Izvoz mesa peradi raste, a uvoz pada: U prošloj godini izvoz porastao za 4 miliona KM

Peradari imaju kapacitete za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja na tržište EU • CEFTA ključni partner Sektor peradarstva je najbrže rastući sektor u Evropi i predstavlja, zajedno sa sektorima

Ekonomija/Biznis

Procvat poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini: Maline i kornišoni za evropsko tržište

Poljoprivreda u BiH danas je jedna od najperspektivnijih djelatnosti i postaje takoreći moderno baviti se nekom poljoprivrednom proizvodnjom. Ove godine procvat je doživjela proizvodnja malina, kornišona i ljekovitog bilja, posebno

MADE IN BOSNIA-387

Zagarantovan otkup uljarica u Bosni i Hercegovini, u planu aktivacija 500.000 ha neobrađenog zemljišta

  Bosna i Hercegovina je bogata plodnim zemljištem pogodnim za uzgoj mnogih kultura, ali ima i oko 500.000 hektara neobrađenih parcela, koje bi mogle da se dovedu u obradivo stanje.