Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

Vladavine Urartu poznata i po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu…

Tokom arheoloških iskopavanja u palati Cavustepe na području Gurpinara, u Vanu, na istoku Turske pronađeno je sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Pronađeno sjeme i susam će ponovo biti posađeni.

Arheološki park se nalazi otprilike 20 kilometara od centra grada Gurpinar, a palata je izgrađena za vrijeme procvata Kraljevstva Urartu kada je na tronu sjedio kralj Sardur.

Grupa arheologa sa Yuzuncu Yil Univerziteta je 2014. godine počela sa iskopavanjima, a s ciljem otkrivanja skrivenih detalja o periodu vladavine Urartu, koja je poznata po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu, specifičnim gradnjama palata i brojnim drugim dostignućima koja i danas privlače veliki broj arheologa, historičara i turista iz cijelog svijeta.

Grupu arheologa predvodi profesor Rafet Cavusoglu je kazao da su žitarice, nakon pronalaska i iskopavanja, dali na analizu.

Prema njegovim riječima, u sklopu palate se nalaze važni ostaci iz perioda Urarta. Cavusoglu je poručio da će nakon analize vidjeti da li je i na koji način je najbolje zasaditi sjemenke pšenice i susama.

Arheolozi su tokom iskopavanja došli i do prostorije skladišta palate Cavustepe i u njoj pronašli 120 keramičkih posuda kapaciteta 36 tona u kojima su čuvani različiti prehrambeni artikli.

Svaka posuda kapaciteta od 300 kilograma je ukopana u zemlju, a na grlićima posuda na površini se nalaze ispisi klinastim pismom koji su bili svojevrsna etiketa robe koja se u posudama čuvala.

U doba Kraljevstva Urartu na taj način hrana je čuvana od požara i poplava, a posebno je bilo važno čuvanje sjemena, jer je dolina Gurpinar uvijek bila bogat poljoprivredni kraj.

Pronađene su i slične keramičke posude u kojima je čuvano vino, te četiri velika kamena sa uklesanim umjetninama.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Kik-boks: Mirza Pramenković svjetski juniorski prvak
Next Austrijski mediji: RS je bankrotirala, socijalna situacija je loša. Moćnik iz Banja Luke opet igra na kartu etnonacionalizma

You might also like

NAŠI DANI

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji

NAŠI DANI

Susret vlasnika oldtimera u Sarajevu: Među izloženima i automobil Franklina Roosevelta (FOTO)

Međunarodni oldtimer susret Sarajevo 2015. u subotu je svečano otvoren vožnjom do Ilidže. Kasnije je upriličena izložba ispred Sarajevo City Centra gdje su građani imali priliku vidjeti oko 40 vozila

NASLIJEĐE

Hamdine pite ispod saća govore devet jezika (VIDEO)

Hamdo Sadiković iz Jajca postao je vrstan majstor za pite ispod saća. Na tom tradicionalnom bosanskom jelu zaposlio je čak devet radnica. Pite od mesa, sira, krompira, zelja, blitve, kukuruza.