Šejla Kamerić: “Period rata je stvar koja me formirala i kao umjetnicu!”

Gošća jutarnjeg programa Šejla Kamerić, jedna od najuspješnijih savremenih umjetnica BiH: "Period rata je stvar koja me formirala i kao umjetnicu!"

Na pitanje o tome je li moguće, odnosno je li moralno pisati, kreirati i baviti se umjetnošću a pri tome zaobići teme stradanja, razaranja, genocida, istaknuta bh. umjetnica odgovorila je:

”Suočavanje sa prošlošću je neophodno. Ne postoji način izlječenja bez suočenja. Zbog toga u svojim radovima često koristim teme vezane za rat. Osim lične potrebe, smatram to moralnom dužnošću.”

Tokom razgovora podsjetila je na motive nastanka nezaboravnog autoportreta pod nazivom “Bosanska djevojka”, koji je zapravo žestoka kritika morala holandskih vojnika u Srebrenici:

”Za mene ne postoji izbor kada se suočis s takvom temom. Moram da reagujem. Tako je bilo i u slučaju grafita na zidovima u Potočarima. Prije svega, suočavanje s tom porukom o bosanskoj djevojci bilo je bolno iz više segmenata. Tada sam shvatila ulogu holandskih vojnika i Međunarodne zajednice u genocidu. Takvu vrstu šale sam nažalost čula i od vlastitih sugrađana, vlastitog naroda. Čula sam takve vrste komentara i shvatila da je to strašno zlo koje se krije u ljudima. Lahka predrasuda koja se krije u nama i koju brzopleto znamo iskazati,” – obrazložila je Kamerić.

Šejla Kamerić je bosanskohercegovačka umjetnica. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn. Od 1994. do 1997. godine radila je sa dizajnerskom grupom “Trio” u Sarajevu. Od 1997. do 2000. godine radila je kao umjetnički direktor reklamne agencije “Fabrika”. Godine 2000. učestvovala je na Manifesti u Ljubljani. Bavi se videom, filmom, instalacijom, opremom knjiga. Član je Evropskog kulturnog parlamenta (2003). Njen kratki film “Šta ja znam” nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Linzu 2007. godine te je učestvovao u programu Venecijanskog filmskog festivala 2007. godine. Samostalnim se izložbama u Japanu, Austriji i Njemačkoj, te brojnim zajedničkim izložbama i međunarodnim nastupima, među ostalim u Australiji i Italiji, svrstala među najuspješnije suvremene umjetnice Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu i Berlinu.

U jutarnjem programu Radija BIR ugostio ju je novinar i voditelj Ismet Bećar.

Previous Ekspert za aviosaobraćaj Rifat Tirak: Vazdušnim saobraćajem u BiH upravlja mafija
Next "Zaplakala šećer Đula": Jedna priča o ljubavi, hrabrosti i časti

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

479. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečanost povodom 479. godišnjice od osnivanja ove ustanove. Dr. Mustafa Jahić, bivši direktor Biblioteke, održao je predavanje na temu „Gazi Husrev-begova

KULTURA I UMJETNOST

‘Ad modum bosnensis’ – bosanski stil (u umjetnosti) srednjovjekovne Bosne

Bosansko srednjovjekovlje je obilježeno specifičnim kulturno-historijskim tokovima sa trajno prisutnim tradicionalnim elementima protkanim stranim utjecajima. O specifičnostima u kulturnim tokovima, posebice u umjetnosti, u domenu umjetničke obrade metala kao jednoj

KULTURA I UMJETNOST

Domovina je majka, a jezik je dio domovine: U Turskoj ozvaničeno uvođenje bosanskog jezika kao izbornog predmeta

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH Elvira Dilberović danas je u Osnovnoj školi Bayrampaşa Mehmet Akif  İnan u Istanbulu održala prvi čas bosanskog jezika u Turskoj, čime je