OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE FORMIRANJA ARMIJE RBiH (FOTO)

OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE FORMIRANJA ARMIJE RBiH (FOTO)

 

– Predstavnici organa i institucija državnog, federalnog, kantonalnog nivoa te brojnih boračkih udruženja danas su položili cvijeće na Šehidskom spomen-mezarju “Kovači” i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH, povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH i 10. godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) BiH.

Delegacije, predvođene članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i zamjenikom ministra odbrane BiH Emirom Suljagićem, te čelnicima federalnih i kantonalnih organa vlasti, odale su počast šehidima, poginulim i umrlim braniteljima BiH.

Foto: A.KAJMOVIĆ

Stasanja i herojskog puta Armije RBiH prisjetio se član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istaknuvši da su njeni pripadnici odbranili Bosnu i Hercegovinu i temeljne civilizacijske vrijednosti.

– Armija RBiH je odbranila BiH, njen teritorijalni integritet, cjelovitost i pravo ljudi na život i jednakost. Odbranila je tekovine antifašističke borbe i pravo da svi jednaki živimo u ovoj zemlji – kazao je Izetbegović u izjavi za medije, naglašavajući da bez Armije RBiH ne bi bilo ni BiH.

Potcrtao je da je to učinjeno zahvaljajući vitalnosti, patriotizmu i iznimnoj hrabrosti ljudi, angažiranih u odbrani zemlje, usprkos izuzetno teškim okolnostima.

Foto: A.KAJMOVIĆ

– Ta armija je stasala pod teškim pritiskom nadmoćnog neprijatelja, ostvarila balans snaga sredinom rata, te zatim prešla u kontraofanzivu, a što je omogućilo da se na valjan način završe mirovni pregovori – kazao je Izetbegović, upućujući čestitke u povodu Dana Armije RBiH, 15. aprila i 10. godišnjice Drugog pješadijskog puka OSBiH.

Na značaj dviju godišnjica ukazao je i zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić, podsjećajući da je Armija RBiH jedina oružana sila pod čijom zastavom su se tokom agresije na BiH borili pripadnici svih bh. naroda, te da je ona primarno zaslužna za očuvanje međunarodno priznatih granica BiH.

Foto: A.KAJMOVIĆ

– Danas je prilika i da se prisjetimo ogromnog puta koji smo prešli u reformi sistema odbrane i oružanih snaga u BiH i da se prisjetimo činjenice da OSBiH konkurišu za članstvo u MAP-u (Akcijski plan za članstvo), a potom i u NATO – kazao je Suljagić, navodeći da je put koji je pred BiH, podjednako važan kao i onaj koji je već pređen.

Čestitke u povodu obilježavanja značajnih godišnjica uputio je i komandant Drugog pješadijskog puka OSBiH, brigadir Ferid Mazalović uime vojne formacije koja baštini tradicije Armije RBiH.

 

– Pripadnici Drugog pješadijskog puka OSBiH izuzetno su ponosni na ovaj datum, a vjerujem da i mnogi građani države BiH dijele s nama tu radost – kazao je brigadir Mazalović, naglašavajući odgovornost ovog puka na planu očuvanja i njegovanja vrijednosti koje je u naslijeđe ostavila Armija RBiH.

Foto: A.KAJMOVIĆ

Obilježavanje godišnjica propraćeno je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, postrojavanjem počasnog stroja te vjerskim programom kod mezara rahmetli Alije Izetbegovića.

Delegacije i saborci položili su cvijeće i na sarajevskom groblju “Stadion”, gdje je, također, odata počast pripadnicima Armije RBiH, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani BiH.

Programom obilježavanja sutra je predviđena i centralna svečanost u povodu 10. godišnjice Drugog pješadijskog puka OSBiH i 23. godišnjice formiranja Armije RBiH u Mostaru u kasarni OSBiH “Miralem Jugo”.

(Fena)

Foto: A.KAJMOVIĆ

Previous Sead Kolašinac: Jedan je Spaha
Next BOSNA I HERCEGOVINA JE OSMO SVJETSKO ČUDO!

You might also like

NAŠI DANI

Mališani uživaju u prazničnoj zabavi na trgu u Sarajevu (VIDEO)

  Građani Sarajeva proslavljaju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, gdje je cjelodnevna zabava organizirana zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo i Bosanskom kulturnom centru.

NAŠI DANI

Po prvi put iz Bosne na hadž avionima domaćeg avioprevoznika

Prva tri avion s hadžijama uglavnom iz Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva bezbjedno su sletjela u Medinu. Danas će biti organiziran jedan jutarnji let u 10.15 sati za

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Dan bijelih traka obilježen je danas i u Sarajevu, a akciji ”Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva odazvao se veliki broj građana kojima su ovom prilikom dijeljene bijele trake.  Povodom