Bosanski Petrovac: Muslimani i pravoslavci zajedno očistili katoličko groblje

http://bportal.ba/wp/wp-content/uploads/2015/05/bosanski-petrovac-katolicko-groblje.jpg

Akcija čišćenja zapuštenog katoličkog groblja u Bosanskom Petrovcu održana je jučer, a na inicijativu župe Drvar – Bosanski Petrovac i na poticaj građana muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

U akciji je sudjelovala grupa mladih iz župe Drvar, predvođena župnikom don Davorom Klečinom, i nekolicina domaćih Petrovčana muslimana.

Inicijativu je podržao i načenik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić koji se pobrinuo da se osigura sav potreban alat i strojevi za čišćenje.

Načelnik Zlatko Hujić je obećao daljnju pomoć kako bi se dovršilo uređenje ovoga starog groblja, koje je otvoreno 1911. godine ali je opustošeno u Drugom svjetskom ratu i otada se nitko o njemu nije brinuo.

Prilikom ćišćenja groblja pronađen je devastirani nadgrobni spomenik uglednoga petrovačkog ljekara Nikole Turića, koji je živio punih 113 godina, od 1808. godine do 1921. godine.

Katolička zajednica u Bosanskom Petrovcu je malobrojna, i ovom se akcijom, između ostalog, željelo pokazati kako bi se u svim sredinama u BiH većinske zajednice trebale odnositi prema manjinskim, te poslati poruka mira, saradnje i suživota, ali i poruka o potrebi brige lokalnih zajednica za kulturno-povijesnu baštinu.

Danas u Bosanskom Petrovcu živi desetak katolika, a do Drugog svjetskog rata ih je bilo oko 2000 – u Krnjeuši, Vrtočama, Koluniću, Oštrelju i u samom gradu. Tada su i porušene katoličke crkve u Krnjeuši i na Oštrelju, dok su one u Drvaru i Bosanskom Petrovcu srušene čak 4 godine nakon završetka rata.

(Bportal.ba)

Previous Oslobađanje Vijenca, podsjetnik na bitnu pobjedu ARBiH: Ratni plijen vrijedan deset miliona maraka (VIDEO)
Next Bošnjački namjesnici Osmanskog doba u Egiptu: podsjećanje na period kad su Bošnjaci vladali Egiptom

You might also like

NAŠI DANI

Švicarska: Političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Švicarski političar Donatello Poggi iz kantona Ticino osuđen je pravosnažno zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici, objavili su švicarski mediji. Poggi je 31. maja prošle godine osuđen prvostepeno zbog negiranja

NAŠI DANI

Snimatelj ‘Potkivanja Tegeltije’! Raskrinkao korumpiranog direktora, u ratu zarobio džip zločinca Mladića!

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše koji je pokrenuo medijsku i pavosudnu lavinu snimcima koje je tajno snimao na sastanku sa Milanom Tegeltijom, predsjendikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i pripadnikom

NAŠI DANI

Primjeri Bajrakli džamije i crkve ‘Svetog preobraženja’ – Sarajevska lekcija Beogradu

Radeći na rasvjetljavanju požara u pomoćnoj prostoriji – ostavi, koja se nalazi u sklopu crkve “Svetog preobraženja“, ulica Zmaja od Bosne broj 43, općina Novo Sarajevo, policijski službenici II PU