MOSTARSKI IZUM ZA SVJETSKE VELEGRADOVE

MOSTARSKI IZUM ZA SVJETSKE VELEGRADOVE

“City” je naziv projekta, kojeg će jedan mladi inženjer i inovator, koji trenutno živi i radi u Mostaru, uskoro ponuditi svjetskoj javnosti. Riječ je o vozilu koje bi, u slučaju masovne upotrebe, moglo riješiti probleme saobraćajnih “čepova”, gužvi i problema sa pronalaskom mjesta za parkiranje, posebno u velikim gradovima.

Idejni tvorac projekta je mladi Elvis Cero, Tuzlak, koji je upravo u Mostaru završio studij i sada živi i radi u centru Hercegovine. On je svoj projekat predstavio u emisiji “Svijet budućnosti” Radija Gradska mreža – Mostarskog radija.

“Ideja je inovativnog karaktera. Radi se o elektromotornom prevoznom sredstvu, zatvorene konstrukcije ili poluzatvorene konstrukcije, koja se može sklopiti na dimenzije kofera.

Namijenjena je osobama koje žive u gusto naseljenim gradovima, tačnije osobama koje svakodnevno putuju od tačke ‘A’ do tačke ‘B’, kako bi izbjegli prometne gužve i zaobišli neke prekpreke koje se nalaze na njihovom putu, te u što kraćem vremenu stigli do odredišta”, kazao je Cero u emisiji “Svijet budućnosti” RGM Radija.

Vozilo “City” imalo bi pogon različit od automobilskog, ali i od onog na biciklima. “Pored pogona koji se pokreće pomoću horizontalnih pedala, postoji i elektromotorni pogon, koji se pokreće uz pomoć baterije”, rekao je još Cero.


Elvis Cero

“City” je ustvari specijalno dizajnirani tricikl-jednosjed, sa zaštitnim panelom i krovom. Korisnici tog vozila moći će se kretati i biciklističkim stazama, ali i gradskim saobraćajnicama, a nakon upotrebe, sklopivost vozila omogućava da se ponese sa sobom u autobus, tramvaj ili bilo koje drugo klasično prevozno sredstvo – piše StarMo.

Previous Dino Merlin uoči novogodišnjeg nastupa u Sarajevu: Ne uzimam honorar za ovaj koncert. Ovo je poklon mom gradu!
Next Njegošev rođendan neće biti državni praznik Crne Gore - Bošnjačka stranka pokazala snagu!

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Senad Galijašević alias Senna M: Napustio je estradu prije 12 godina, a sada i NASA kupuje njegove proizvode

Nakon što se oprostio od muzike Senna M je uplovio u biznis proizvodnje filmske i TV opreme, kao i robotike za kamere. Njegovi proizvodi su prisutni u svim zemljama svijeta,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovira 93 doktora nauka

  Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj te prorektori Univerziteta i dekani fakulteta i akademije promovirat će danas u Sarajevu 93 kandidata na čast doktora nauka. Promoviranim doktorima

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. dr. Samir Delibegović postao član ‘American College of Surgeons’

Prof.dr med.sci. Samir Delibegović iz Tuzle je postao član “American college of surgeons”. Na Kongresu American college of surgeons, koji se održavao od 27.10.do 31.10.2019. u San Francisku, održana je