Omladinci obilaze stare i iznemogle, pored prigodnih poklona donose i osmijeh u usamljene domove

Omladinci obilaze stare i iznemogle, pored prigodnih poklona donose i osmijeh u usamljene domove

Skupina srednjškolaca iz mjesta Glumina kod Zvornika ovih dana plijeni pažnju svojih sugrađana. Nusret, Ajdin, Muhamed i Admir odlučili su da svoje svakodnevno druženje pretvore u nešto što će koristiti njihovoj zajednici.

Po svojim sokacima i zaseocima među svojim komšijama, rodbinom i prijateljima skupili su nešto novca, kojeg su odlučili udijeliti onima kojima je to potrebno. Prethodnih dana posjetili su dvije osobe koje žive same i u dosta teškim uslovima. Njihov obilazak ovih starijih osoba  izazvali su osmijeh i sreću koja se može vidjeti sa postavljenih fotografija.

Nusret Hidić je jedan od inicijatora ove akcije koju realizuje sa svojim prijateljima s kojima je odrastao u ovom zvorničkom naselju, pored Nusreta u obilazak starijih komšija i prikupljanje sredstava uključeni su Muhamed Huseinović, Ajdin Pargan i Admir Pandur.

Za zvornicki.ba Nusret o inicijativi kaže

To je došlo sasvim slučajno, posmatrali smo jednog od starijih komšija kako se muči sa ogrijevom, a međusobnim smo razgovorom zaključili da on to mora svako jutro raditi i da mu nema ko drugi pomoći. Pošto smo na raspustu i imamo slobodnog vremena pritekli smo u pomoć i za deset minuta sredili ono što bi on radio satima i uz to se još prehladio i razbolio. Ovako smo se mi osjećali zadovoljnim i zagrijanim, a osmijeh na komšijinom licu bio je nešto novo za nas pošto je taj čovjek rijetko nasmijanog lica. Htio nas je ponuditi čajom, ali onda je shvatio da ga nema više u kući, htio je od nekih suhih trava pripremiti topli napitak, ali to je dugo trajalo, pa je jedan od nas otišao do svoje kuće i donio jedno pakovanje filter vrećica.

Razgovor uz taj čaj nam je nekako pomogao da shvatimo da naših pet minuta vremena nekom može popravit dan, a sat našeg vremena može nekom cijelu sedmicu učinit lijepom. Poslije toga smo se obratili svojim sugrađanima da nam pomognu kako bi smo obišli naše starije komšije i da im uručimo neophodnih namirnica, pomognemo taj dan i što je moguće više posla uradimo po kući i oko njhovog doma.

Do sada smo izvršili dvije posjete i prezadovoljni smo, kao i komšije koje smo obišli. Jedna nena nas je izljubila kao da smo njena unučad, a osmijeh joj nije silazio sa lica cijelo vrijeme našeg boravka u njenom domu. Drugom komšiji smo pored namirnica uzeli i drva koja smo sredili i složili tako da svako jutro može bez većih problema uzeti sebi potrebnu količinu suhog ogrijeva za taj dan. Iskupili smo još sredstava koja ćemo u narednim danima utrošiti obilaskom osoba koje su u potrebi. Ispričao nam je Nusret u jednom dahu.

GLUMINA - Omladinci ovog mjesta obilaze stare i iznemogle pored prigodnih poklona donose i osmjeh u usamljene domove

  • Facebook

Nusret pored toga što je odličan učenik srednje medicinske škole u Zvorniku, primjeran je i sportista koji aktivno trenira nogomet, a mnogi mu predviđaju blistavu karijeru.

Admir Mahmutović nešto stariji od naših junaka iz ovog mjesta o ovoj aktivnosti omladinaca Glumine kaže –

U planu su posjetiti i mnoge druge koji očekuju i nadaju se njihovom dolasku. Pozivam još jednom sve moje Gluminnjane i one koji ovo čitaju da daju podršku ovim humanim mladim momcima i na svoj način spram svojih mogućnosti udijele od srca koliko mogu, a oni ce to ako Bog da udijeliti tamo gdje je zaista najpotrebnije.

Previous Džamija u Jezeru kod Jajca izgrađena na riječnoj adi
Next Misteriozni nestanak Dodikovog jarana

You might also like

ŽIVOT

SANSKI MOST: Komšije nakon požara porodici izgradile novi krov

  Mještani sela Vrše, desetak kilometara od Sanskog Mosta, pokazali su izuzetnu humanost i solidarnost, te su za vikend izgradili potpuno novi krov na kući koja je izgorjela u protekli

ŽIVOT

Abid Malić, najmlađi farmer u Srebrenici: Imate slobodu da uspijete ako hoćete

U modernom dobu stanovništvo je koncentrisano u gradovima, koji se svakodnevno šire i dobijaju nove stanovnike, dok sela ostaju pusta i polako izumiru. Mladi napuštaju svoja ognjišta i idu u

ŽIVOT

SARAJEVO: Emir Dudo vlasniku vratio izgubljenu torbicu sa 1.950 KM i nije prihvatio nagradu

Milorad Nedić je torbicu izgubio u nedjelju na autopijaci na Stupu na koju je došao da kupi namještaj Naš sugrađanin Milorad Nedić javio se danas redakciji Oslobođenja kako bi se