Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni i u protekloj godini iznosio je 100 miliona eura.

– To je izuzetak. Niti jedna država u okruženju nema suficit s Austrijom. Potencijal je tu, i djelimično je korišten – istaknuo je direktor Ureda trgovinskog savjetnika Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Peter Hasslacher.

Na konferenciji za medije, tokom koje je predstavljena saradnja dviju država, naveo je da je Austrija najveći investitor u BiH. Uz austrijske kompanije iz financijskog sektora u Bosnu i Hercegovinu ulažu i kompanije iz drugih grana.

– Austrija je najveći investitor već nekoliko godina, a raspoloženje za ulaganje raste – naglasio je Hasslacher.

U Bosni i Hercegovini je investiralo 200, a djeluje više od 400 austrijskih kompanija u različitim industrijskim granama koje proizvode, trguju, te nude različite usluge.

Direktor kompanije Tondach Wienerberger, koja je 20-ak godina u Bosni i Hercegovini, Jasmin Hošo naglasio je značaj izvoza za razvoj bosanskohercegovačke ekonomije.

– Sadašnjih 32 posto je nedovoljno za neometani rast i razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini – rekao je Hošo.

Naglasio je da suficit od 100 miliona eura koji Bosna i Hercegovina ima kod razmjene robe s Austrijom pokazuje da Bosna i Hercegovina ima potencijala i preduzeća koja dobro posluju.

Poručio je da se treba raditi na bosanskohercegovačkom ambijentu da bi bio još konkurentniji za ivesticije, a mišljenja je da strana ulaganja ne štete Bosni i Hercegovini nego da su uz domaća put ka stabilnijoj budućnosti.

 

Izvor: Agencije

Previous Turci iz Austrije sve češće dolaze u Bosnu i Hercegovinu
Next Život s prirodom u 'Vukovom konaku kod Šahinpašića'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine s Kinom porasla za više od 100 posto

  Na današnjem susretu ambasadorice NR Kine u BiH Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića istaknuto je da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevo: Dragana osvaja turiste proizvodima od filcane vune

  U velikom, toplom i svijetlom podrumu svoje kuće, sa divnim pogledom na Bjelašnicu, Dragana Dragić Erlingsen kreativnim i napornim radom izrađuje stvari od filcane vune. Radi se o jako lijepim ručnim radovima,

Ekonomija/Biznis

Maslinovo ulje iz Hercegovine proglašeno za najbolje na takmičenju u New Yorku

  Vinarija porodice Škegro iz Ljubuškog oko 25 godina uspješno proizvodi vina. Osim proizvodnje vina, ova porodica počela se baviti i proizvodnjom maslinovog ulja. Svoj brend “Krš” izložili su NYIOOC – svjetskom takmičenju maslinovih ulja