Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Baš kao i tokom 1990-ih i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je neodlučnost i licemjerje međunarodne zajednice osokolilo agresore na BiH, a braniocima embargom na oružje zavezalo ruke, međunarodna zajednica je i danas opet izdala Bosnu i Hercegovinu.

Velika Britanija je u zadnjih par sedmica pokušala sve kako bi privoljela Rusiju da ne uloži veto. Ponudila je ukupno 7 različitih vrsta teksta ali Srbija je odbila svaku jer nije htjela pristati na bilo koji tekst u kojem se spominje genocid, a Rusija je, iako se dugo predviđalo da to neće učiniti, na kraju kao stalna članica Vijeća sigurnosti uložila veto i rezolucija nije mogla biti prihvaćena.

Rusija je još jednom pokazala svoj neprijateljski odnos prema Bosni i Hercegovini i licemjerje koje često spočitava Zapadu, tako što je odbila podržati tekst rezolucije koji ničim ne odudara od presude Međunarodnog suda pravde kojom je srebrenički zločin okarakterisan kao genocid.

Dapače, sve verzije rezolucije su bile blaže od presude Suda pravde jer se ni na jednom mjestu nisu spominjali izvršioci genocida nad srebreničkim Bošnjacima, za razliku od presude Suda pravde gdje su vojska i policija Republike Srpske eksplicitno proglašeni organizatorima i izvršiocima, a Srbija krivom za nesprečavanje genocida.

Sve u svemu, ništa novo. Još od 1992. godine od strane međunarodne zajednice, sa ove ili one strane, se Bosni i Hercegovini i njenim patriotima vežu ruke, a agresorima i neprijateljima integriteta države gleda kroz prste.

(dnevnihaber.com/mb)

Previous U herojskom Nezuku okupili se Podrinjci: Sin Nasera Orića ponio zastavu 28. divizije
Next Srebrenica: Razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

You might also like

NAŠI DANI

Sergeju Barbarezu u Mostaru uručena nagrada Mimar Mira

  U okviru manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje“ u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju sinoć su dodijeljene i tradicionalne nagrade “Mimar mira 2018“ – prenosi N1. Ovogodišnji Mimari

NAŠI DANI

‘Nova Vlada Kosova nikada neće staviti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istoj rečenici’

Aljbin Kurti lider pobjedničke stranke Samopredjeljenje na Kosovu potvrdio je za intervju “Jedan” BHT1 da bi u novembru mogao preuzeti funkciju premijera Kosova, a nakon toga početi i rješavati pitanja

NAŠI DANI

‘Armija RBiH jedna od velikih vojski u historiji ratovanja’ (VIDEO)

  Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila velika po broju boraca, ali je sasvim sigurno jedna od velikih vojski u historiji ratovanja, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović