Dan oslobođenja Zenice obilježen brojnim aktivnostima

Dan oslobođenja Zenice obilježen brojnim aktivnostima

Dan oslobođenja Zenice 12. april  obilježen je brojnim aktivnostima.

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Udruženja  porodica šehida i poginulih boraca  održani su prigodni programi kod spome-obilježja borcima NOR-a Papirna i spomen-obilježja Kameni spavač. Prisutnim su se obratili  gradonačelnik Fuad Kasusmović  i potpredsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Milan Marinković.

Prigodnim  govorima podsjetili su na ovaj značajan historijski datum za grad. Tom prilikom odata je  počast poginulim borcima narodnooslobodilačkog rata, a brojne delegacije položile su cvijeća. Delegaciju Grada,  koju je predvodio Gradonačelnik, predstavljali su i predsjedavajuća Gradskog vijeća Sanja Renić i članovi Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Jasna Alibašić i Nermin Mehić.
Cvijeće  je  položeno i na centralnom spomen- obilježju Kameni spavač gdje je odata počast poginulim borcima u ratu 92./95. godine.

Povodom  Dana oslobođenja Zenice  danas su  svečano otvareni  ambulanta, apoteka i prostorije mjesne zajednice Tišina u Društvenom domu Tišina.

Brojnim građanima koji su prisustvovali ovom događaju obratio se gradonačelnik Fuad Kasumović koji je predao ključeve za pomenute prostore direktoricama JU Dom zdravlja  Selvedini Sarajlić-Spahić, JU Apoteke “Zdravlje”  Višnji Kruškić i predsjedniku MZ Elmiru Čančaru. Navedene prostore će koristiti 3.400 stanovnika mjesnih zajednica Tišina, Gorica, Mošćanica, Putovići i Putovičko polje.

“Grad je stvorio uslove kako bi se kvalitet zdravstvenih usluga koje pružamo građanima podigao na znatno viši nivo te unaprijedo rad organa mjesne zajednice”- izjavio je  Kasumović. Adaptacija i renoviranje ovog prostora  plaćeni su iz budžeta Grada, a koštali su 118.476,49 KM.

U  Muzeju grada Gradonačelnik je otvario tradicionalni Aprilski salon, a u Bosanskom narodnom pozorištu izvedena je dječija predstava Fuada Tabaka “Bajka u bajci”. Udruženje pedagoga muzičke kulture održat će večernji koncert pod nazivom Zapisi o Bosni. Ovim programima  ujedno se završava  i ovogodišnja  MKM “Zeničko proljeće”.

U Osnovnoj školi “Alija Nametak” danas je u Peharama ozvaničen završetak projekta “Energetsko utopljavanje škole”, kao i predstavljanje velikog murala sa zastavom Bosne i Hercegovine koji je urađen na vanjskom zidu škole.
Investitori su bili Vlada i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.   Zahvaljujući društveno odgovornoj firmi Euroasfalt obnovljen je i asfaltiran školski put.

Previous Goražde: Obilježavanje 25. godišnjice Armije Bosne i Hercegovine (Foto)
Next Bosanska primorska teritorija - Klek

You might also like

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbiju će “prožderati” sopstveni nacionalizam

“Da sam na mjestu susjeda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusjedstvu i stabilnosti” Historičar Milivoj Bešlin izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada

NAŠI DANI

Jovanović novi Komšićev savjetnik

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa predsjednikom Liberalno – demokratske partije Srbije Čedomirom Jovanovićem. Tokom razgovora sagovornici su razmijenili mišljenja o aktulenim političkim pitanjima

NAŠI DANI

Obilježavanje 23. rođendana Armije RBiH u Mostaru

Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNK-a organizuje povodom 23. godišnjice formiranja Armije RBiH prigodan program na prostoru grada Mostara, prenosi novinska agencija Patria.  Program počinje 14. aprila u 12 sati na Šehitlucima