Uspješno realizovana akcija čišćenja Starog grada Bužima (Foto)

Uspješno realizovana akcija čišćenja Starog grada Bužima (Foto)

Svjetski Dan Planete Zemlje u Bužimu je jučer obilježen nizom aktivnosti. U jutarnjim satima otpočela je akcija čišćenja Starog grada. Ovoj akciji koju je organizirala Općina Bužim u suradnji sa JKP “KOMB“ Bužim, nevladinim udruženjima, odazvali su se i brojni građani Općine Bužim koji su na ovaj način željeli poslati poruku da im je stalo do najstarijeg simbola grada Bužima.

Učenici  osnovnih i srednjih škola uzeli su učešće u globalnoj akciji “Let`s do it“ i očistili ulice i prostor oko svojih škola.

Fotografija korisnika/ce JU Centar za kulturu sport i informisanje Bužim.

Prema riječima načelnika Općine Bužim Zikrije Durakovića, Općina Bužim je utvrdivši u kakvom je stanju ovaj nacionalni spomenik odlučila da krene sa prvim koracima ka uljepšavanju i dostupnosti istog. Iako je riječ o spomeniku pod zaštitom Države neke stvari se mogu pokrenuti, bar da bude čist i pristupačan, iako se kako kaže nada da će se u budućem periodu Država značajnije pozabaviti ovim spomenikom.

Istog su mišljenja i mladi koji su sudjelovali u akciji, kako kažu, simbol grada Bužima, samim time i njihov je stara bužimska tvrđava i ako se oni ne pobrinu bar da je ona čista i dostupna niko drugi neće.

Inače Srednjovjekovni grad Bužim sazidan je u 12. stoljeću. Bio je najveći srednjovjekovni grad u Krajini nakon Bihaća. Grad je renesansna građevina koja je bila vojna utvrda i plemićki dvorac. Tvrđava Bužim i obližnja stara drvena džamija predstavljaju zaštićena spomen obilježja i kao takvi su proglašeni kao zaštićeni nacionalni spomenici u Bosni i Hercegovini.

Fotografija korisnika/ce JU Centar za kulturu sport i informisanje Bužim.

Međutim obnova i restauracija istog ide poprilično sporo, neobnovljeni dijelovi su prepušteni zubu vremena tako da su prilazi ka istom zarasli, a kompletan kompleks Starog grada Bužim je za eventualne turiste i posjetitelje bio gotovo nepristupačan – navode iz Općine Bužim.

Više fotografija na: JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”

 

Previous Bingo u Mostaru dan poslije požara (VIDEO)
Next Oklopljena ruka presavijena u laktu sa sabljom u stisnutoj šaci: Kako je “grb Rame” postao “grb Bosne”

You might also like

NASLIJEĐE

Sarajevo: Uređena unutrašnjost i avlija Saburine kuće

  U sklopu pete faze restauracije i sanacije starogradskog dragulja Saburina kuća dodatno je uređen enterijer, a u potpunosti je sanirana i avlija sa postavljanjem tradicionalne bosanske kaldrme.  Također projekat

BH RAZGLEDNICA

Spomenik Ljiljan svakodnevno posjećuju grupe ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine

Nakon što je 20.avgusta ove godine na koti 449 Bandera u naselju Jasenica- Rajska svečano otkriven spomenik svim braniteljima Bosne i Hercegovine, Ljiljan visok 16 metara, oko koga se nalazi

NASLIJEĐE

Bihać: Top sa sokolačke kule nakon osam decenija opet puca najavljujući iftar

  Tradicija oglašavanja iftarskog vremena putem ramazanskih topova u Krajini je utihla nakon Drugog svjetskog rata. Novije generacije su već navikle da se iftare uz kandilje i ezane sa minareta