U Sarajevu predstavljena instalacija “Prijedor ‘92“: Putujući spomenik koji govori o stradanju civila

U Sarajevu predstavljena instalacija “Prijedor ‘92“: Putujući spomenik koji govori o stradanju civila

Mlada umjetnica Anita Zečić danas je u Sarajevu predstavila svoju instalaciju “Prijedor ‘92“, kojom želi obilježiti 25. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva u Prijedoru, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ideja je nastala od toga da je u Prijedoru zabranjena riječ genocid, da je zabranjeno postavljanje spomenika za 102 ubijene djece u Prijedoru, mjesta stradanja civilnog stanovništva nisu obilježena. Iz tog razloga sam napravila spomenik kojim ćemo obilježiti ta mjesta stradanja naših najmilijih, makar na par sati. Svaka žrtva je bitna, svih 3.176 žrtava, nebitna je nacionalnost, bitno je da se obilježi.

Ne smijemo negirati to što se desilo, jer je činjenica da se u Prijedoru desio genocid i moramo to prikazati ovim putujućim spomenikom koji će putovati, ne samo kroz Bosnu i Hercegovinu, nego i kroz Evropu i cijeli svijet“, kazala je Zečić.

Umjetnica je naglasila da u projektu nije bitna ona, nego žrtve, a samo iz njene porodice ih je 30 na popisu stradalih.

Fotoreporter: AA/Mustafa Öztürk

– Pričam u ime žrtava, o tome šta se dešavalo u Prijedoru i šta se i dalje dešava u svijetu. Ne pričamo o ratu u Siriji, već o izbjeglicama, jer ako zaustavimo rat u Siriji i oni će se vratiti svojim kućama, kao što smo i mi – naglašava Zečić.

Instalacija “Prijedor ‘92“ je tri metra visoka i šest metara široka. Napravljena je od 260 kvadrata platna.

– Šila sam je preko 400 sati. Četiri mjeseca sam sjedila za šivaćom mašinom i šila ovaj spomenik. Ona je spojena sa 432 špage, koje predstavljaju sjećanje na žrtve. To je ta veza koja nas povezuje sa 1992. godinom i onim šta se sve dešavalo u Bosni i Hercegovini – kaže Zečić.

Unutar instalacije, postavljene u saradnji s Udruženjem žrtava i svjedoka genocida, su video i audio snimci, svjedočenja žrtava u Hagu, pročitana su i imena svih žrtava, te je prikazano 1.118 fotografije žrtava. Cilj umjetnice je da ulaskom u instalaciju izazove strah od zatvorenog prostora, jer je po njenim riječima to najmanji strah kod osoba zatočenih u logoru. Spomenik izgleda kao kupola, jer se ona koristi u svim religijama, iako dolazi iz islamske arhitekture, te time povezuje sve vjere.

Mlada umjetnica planira da instalacija “Prijedor ‘92“ bude predstavljena u Kozarcu, Trnopolju, Beču ispred OSCE centra, Briselu, Berlinu, Munchenu, Zagrebu, Beogradu, Omarskoj, u Prijedoru više puta, te za kraj ispred Haškog tribunala u novembru uoči izricanja presude Ratku Mladiću.

Previous Centar za selektivno odlaganje otpada otvoren u Tuzli: Mališani primjerom pokazali kako se pravilno odlaže otpad
Next Biznis ideja srednjoškolca Tarika Jašarevića iz Tuzle proglašena najboljom na balkanskom sajmu poduzetništva

You might also like

SEHARA

Biblioteka i antikvarnica Hasana Mulamustafića u Janji: Sačuvao i Kur'an koji je bačen u Drinu!

U kući Hasana Mulamustafića, u srcu prelijepe bosanske čaršije na Drini, rađa se biblioteka i antikvarnica. Visoki i sređeni zidovi sa prozorima i rešetkama, zaklonili su kuću u ulici Hamdije

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo novogodišnji centar regije uz Čolića i Crvenu jabuku (Video)

Postavljajući nove standarde organizacije dočeka Nove godine, Sarajevo će ovaj put uz koncerte Zdravka Čolića i Crvene jabuke zasigurno biti centar regije. U Sarajevu će tako slavlje trajati tri noći

KULTURA I UMJETNOST

Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu

  Ovako je sve počelo: Denis Avdić je jedan tipičan trinaestogodišnjak koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja. No, i pored svih obaveza koje ima napisao