Izvoz mesa peradi raste, a uvoz pada: U prošloj godini izvoz porastao za 4 miliona KM

Izvoz mesa peradi raste, a uvoz pada: U prošloj godini izvoz porastao za 4 miliona KM

Peradari imaju kapacitete za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja na tržište EU • CEFTA ključni partner

Sektor peradarstva je najbrže rastući sektor u Evropi i predstavlja, zajedno sa sektorima mljekarstva, voća i povrća, najkonkurentniji poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini.

Bilans

– U posljednjih pet godina u sektoru peradarstva zabilježen je pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene uz kontinuirano dobru pokrivenost uvoza izvozom. U prošloj godini je izvoz porastao za 4 miliona KM, a uvoz je opao za 2 miliona KM, što predstavlja pozitivan trend vanjskotrgovinske razmjene. Ovakve promjene su rezultirale pokrivenosti uvoza izvozom od 160 posto i najveća je u proteklih pet godina. Ključne zemlje partneri su uglavnom zemlje CEFTA regiona, kazala je Amila Šehić, stručna saradnica za makroekonomiju u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Najviše izvozimo prerađevina od mesa peradi (65 posto), zatim meso peradi, jaja i živu perad, a top uvozni proizvod je meso peradi (62 posto), dok na ostali uvoz otpadaju prerađevine, živa perad i jaja.

– Prema podacima, u razmjeni živih peradi posljednjih pet godina zabilježena je pozitivna bilanca, izvoz se kretao oko 4 miliona KM, dok je uvoz oscilirao od 2 do 3 miliona KM. Struktura vanjskotrgovinske razmjene prerađevina od mesa peradi se može okarakterisati jako dobrom jer se bilježi suficit od 28 miliona KM u prošloj godini, dodala je Šehić.

Vanjskotrgovinska razmjena mesnih prerađevina je oscilirala u posljednjih pet godina, ali je svaki put ostvaren značajan vanjskotrgovinski suficit. Izvoz je prošle godine porastao za 3 miliona KM u odnosu na 2015, a uvoz za milion KM.

Bosna i Hercegovina trenutno ima oko 4,3 miliona koka nosilica koje proizvode 681 milion jaja, a vanjskotrgovinska razmjena jaja je oscilirala u posljednje četiri godine. U prošloj godini je zabilježen porast i izvoza i uvoza za milion KM, te je vanjskotrgovinska razmjena jaja rezultirala suficitom od 2 miliona KM.

Kapaciteti

Razvoj sektora peradarstva pruža značajne mogućnosti, a dobijanje dozvole za izvoz u EU za odabrane objekte predstavljalo bi značajan impuls za proširenje proizvodnog i prodajnog asortimana proizvoda.

– Naši peradari poručuju da imaju kapacitete za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja na tržište EU, da su se spremni suočiti sa kvalitetom koje nalaže EU, te da spremno očekuju inspekciju iz Dublina u tekućoj godini, poručila je Šehić, prenosi Oslobođenje.

Previous Na današnji dan: Usvojena zastava i grb međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine
Next Obilježena godišnjica smrti Mujage Komadine: Bio je najbolji gradonačelnik Mostara

You might also like

Ekonomija/Biznis

Radovi na izgradnji testne dionice poletno-sletne staze Aerodroma Golubić u Bihaću

Na lokaciji Aerodroma Golubić u Bihaću prije dva dana su započeli radovi na izgradnji testne dionice poletno-sletne staze koja će se graditi u dužini od 300 metara. Ukupna vrijednost radova

Ekonomija/Biznis

Mladi Sarajlija pokrenuo biznis s ciljem promoviranja svih ljepota Bosne i Hercegovine

Adnan Subašić iz Sarajeva iz entuzijazma i ljubavi prema svojoj domovini, prošle godine osnovao je agenciju Try Bosnia and Herzegovina, s ciljem predstavljanja svih prirodnih, kulturnih i historijskih ljepota Bosne

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bh. inovatori ponovo “osvojili” Pariz: Osam priznanja za sedam inovacija

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija na jučer završenoj 114. Izložbi inovacija „Konkurs Lepin“ (Concours Lépine) u Parizu. Od 600 izloženih inovacija, nagrađena je svaka