Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

cerska-zavrsena-3Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem.

Završetkom radova na džamiji vrijedni povratnici u ovo naselje će dobiti najljepši bajramski poklon.

Podsjetimo, ova džamija se nalazila u zaseoku Čelebići, a srušena je u maju prošle godine, kada se nakon velikih padavina aktiviralo ogromno klizište. Tada je smrtno stradala nena Hanifa Čelebić, dok je džamija potpuno zatrpana. Munara je ostala netaknuta i postala je jedan od simbola prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

Cerani su ubrzo pokrenuli veliku akciju prikupljanja pomoći za izgradnju nove džamije. Pronađena je nova lokacija u zaseoku Hasanovići, dok je uporedo počela i izgradnja mesdžida u zaseoku Gobelje. Uz pomoć dobrih ljudi, brojnih donatora i vrijednih ruku povratnika, džamija i mesdžid su završeni. Sa lokaliteta gdje je izgrađenja nova džamija pruža se pogled na mjesto Čelebići, gdje se nalazi zatrpana džamija sa netaknutom munarom.

Muamer efendija Jusupović, imam u Cerskoj, u izjavi za naš portal je kazao da je netaknuta munara ostala i pouka i simbol uspravljanja Bošnjaka u Podrinju. Dodao je da je 2014. godina bila godina puna tuge i iskušenja za povratnike u Cersku.

– Allah je dao snage da se Cerani jos jednom usprave. Ponovo smo se organizovali i radosni smo jer nas je Allah počastio da izgradimo novu džamiju Izgradnja džamije je važna i sigurno će se stanovnici Cerske bolje osjećati, jer džamije ulijevaju sigurnost i daju povjerenje – kazao nam je Jusupović.

Pozvao je vjernike iz svih kraje naše zemlje da dođu u Cersku 1. avgusta i da sa Podrinjcima podijele radost otvorenja džamije.

– Dobar i čestit Bošnjak je onaj kojeg se tiče kako žive naša braća i sestre u manjem bh. entitetu. Vrlo je važno da pokažemo međusobnu solidarnost, ali i da se ovdje život vraća i da su Bošnjaci spremni da ostanu na ovim prostorima – dodao je efendija.

(Faktor.ba)

Previous Amel Tuka: Iako smo mala nacija, ljudi koji žive u našoj zemlji imaju veliko srce
Next Pravoslavna veza: Rusi, Grci i Ukrajinci u Bosni i Hercegovini 1992-1995

You might also like

NAŠI DANI

Misteriozni nestanak Dodikovog jarana

Dragan Čović na nekoliko dana nestao je s bosanskohercegovačke političke scene. Dok su uglavnom svi domaći zvaničnici na ovaj ili onaj način komentarisali uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku,

NASLIJEĐE

Džamija u Kotezima čeka na obnovu (FOTO)

Nedaleko od Ljubinja, na obodu Popovog polja, u selu Kotezi smještena je jedna od najstarijih džamija u južnoj Hercegovini. Prema predanjima sagradio ju je Mujo Kotezija u 15. vijeku i po svojoj

NASLIJEĐE

GAZI HUSREV-BEG

Gazi Husrev-beg, drugi pravi osnivač Sarajeva, rođen je oko 1480. godine u Serezu (Grčka), gdje mu je otac Ferhad-beg, rodom iz okoline Trebinja, bio namjesnik. Majka mu je bila kćerka