Simpozij o prvom bosanskom predsjedniku: ‘A. Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu’

Simpozij o prvom bosanskom predsjedniku: ‘A. Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu’

Međunarodni dvodnevni simpozij ”Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića” otvoren je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prenosi Fena.

Otvaranju je prisustvovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da se mogu proći stotite stranica o djelu Alije Izetbegovića, ali da su maksime na koje će objektivan i dobronamjeran kritičar naići odgovornost, dosljednost, zajedništvo, okupljanje, kompromis i sve to, kako je Izetbegović rekao, na jasnoj distanci od krajnosti i radikalizma.

– Ono čega se Alija Izetbegović najviše užasavao robijajući u Foči i Zenici bila je nemilosrdna komunistička cenzura koja je potirala i najosnovnija ljudska prava, prije svega pravo na istinu. Godinama poslije u ratom opkoljenom Sarajevu, na brojne primjedbe da ‘novinari pišu šta hoće i da to treba ograničiti’ Alija Izetbegović je svojim sagovornicima kazao da se u tišini fočanskog zatvora zarekao da nikada neće biti zabrane te vrste – istakao je izetbegović.

Naglasio je da se jedna od temeljnih misli u kontekstu potvrde ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića nalazi u knjizi ”Islam između istoka i zapada”. Ona se, dodaje Izetbegović, odnosi na sučeljavanje i mirenje dva koncepta koja i danas predstavljaju ”međaše” u ideološkom poimanju svijeta, religioznog i materijalističkog.

– Uvijek mi se činilo, kaže Alija Izetbegović, nekad jasnije, nekada manje jasno da je glavna poruka religije odgovornost koja se ne može izbjeći. Umijeće da u mirenju ta dva temeljna koncepta pronađe srednji put, postat će glavna karakteristika i mislioca i političara Alije Izetbegovića – potcrtao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je poručio da je naći mjeru u životu najteži zadatak. Potcrtao je da se o radu Alije Izetbegovića više priča u svijetu nego u Bosni i Hercegovini.

– Nadam se da je to vrijeme iza nas. Većina Bošnjaka i njihove institucije i danas nastoje u svom življenju vjere, u izgradnji svoje kulture držati se principa umjerenosti o kojoj je vješto pisao Alija Izetbegović – naveo je Kavazović.

O tome, tvrdi Kavazović, nije samo pisao nego je živio i djelovao u javnom i političkom životu. Naglasio je da Bošnjaci, ni politika koju je vodio predsjednik Izetbegović ni u najtežim trenucima za BiH nisu odustali od ideje suživota i prihvatanja drugih i njihove različitosti.

– Od tih ideja mi ne odustajemo ni danas – kazao je Kavazović.

Simpozij su organizirali Muzej “Alija Izetbegović” i Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Direktor Muzeja Adnan Žiško je istakao da Alija Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu, a da o tome govore brojne nagrade i priznanja koja je dobio.

Poručio je da će Muzej nastaviti raditi na izučavanju i prezentiranju činjenica o Bosni i Hercegovini s posebnim akcentom na prvog predsjednika.

Simpozij će biti nastavljen sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a najavljena su cjelodnevna predavanja o srednjem putu u islamu i utjecaju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

 

(MiruhBosne/Fena)

Previous Uskoro ‘’Bosanski Gastro Fest’’ na bosanskom Kraljevskom gradu Bobovcu
Next Četiri čuda gradića u kutu Bosne: Najveći nišan na Balkanu, stećak koji stoji na tri kamenčića, rijeka koja teče uzbrdo, Stari grad i Tabije

You might also like

NAŠI DANI

Aličković nakon pisanja srbijanskih medija: Istraga je pokrenuta, podnio sam prijave

  Nihad Aličković, predsjednik “AntiDayton” pokreta rekao je za Anadolu Agency (AA) kako je u ponedjeljak boravio u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) te da je

NAŠI DANI

Predramazanski ‘poklon’ muslimanima: Vlasti Srbije tokom noći srušile džamiju u Zemunu

Predstavnici komunalnih službi, uz podršku žandarmerije, jutros oko tri sata srušili su objekat Islamske zajednice u Zemun Polju u Beogradu. Tu je vijest za Al Jazeeru potvrdio Muhamed Jusufspahić, predsjednik Vrhovnog

KULTURA I UMJETNOST

Tim Roth na SFF-u, dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u