Simpozij o prvom bosanskom predsjedniku: ‘A. Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu’

Simpozij o prvom bosanskom predsjedniku: ‘A. Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu’

Međunarodni dvodnevni simpozij ”Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića” otvoren je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prenosi Fena.

Otvaranju je prisustvovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da se mogu proći stotite stranica o djelu Alije Izetbegovića, ali da su maksime na koje će objektivan i dobronamjeran kritičar naići odgovornost, dosljednost, zajedništvo, okupljanje, kompromis i sve to, kako je Izetbegović rekao, na jasnoj distanci od krajnosti i radikalizma.

– Ono čega se Alija Izetbegović najviše užasavao robijajući u Foči i Zenici bila je nemilosrdna komunistička cenzura koja je potirala i najosnovnija ljudska prava, prije svega pravo na istinu. Godinama poslije u ratom opkoljenom Sarajevu, na brojne primjedbe da ‘novinari pišu šta hoće i da to treba ograničiti’ Alija Izetbegović je svojim sagovornicima kazao da se u tišini fočanskog zatvora zarekao da nikada neće biti zabrane te vrste – istakao je izetbegović.

Naglasio je da se jedna od temeljnih misli u kontekstu potvrde ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića nalazi u knjizi ”Islam između istoka i zapada”. Ona se, dodaje Izetbegović, odnosi na sučeljavanje i mirenje dva koncepta koja i danas predstavljaju ”međaše” u ideološkom poimanju svijeta, religioznog i materijalističkog.

– Uvijek mi se činilo, kaže Alija Izetbegović, nekad jasnije, nekada manje jasno da je glavna poruka religije odgovornost koja se ne može izbjeći. Umijeće da u mirenju ta dva temeljna koncepta pronađe srednji put, postat će glavna karakteristika i mislioca i političara Alije Izetbegovića – potcrtao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je poručio da je naći mjeru u životu najteži zadatak. Potcrtao je da se o radu Alije Izetbegovića više priča u svijetu nego u Bosni i Hercegovini.

– Nadam se da je to vrijeme iza nas. Većina Bošnjaka i njihove institucije i danas nastoje u svom življenju vjere, u izgradnji svoje kulture držati se principa umjerenosti o kojoj je vješto pisao Alija Izetbegović – naveo je Kavazović.

O tome, tvrdi Kavazović, nije samo pisao nego je živio i djelovao u javnom i političkom životu. Naglasio je da Bošnjaci, ni politika koju je vodio predsjednik Izetbegović ni u najtežim trenucima za BiH nisu odustali od ideje suživota i prihvatanja drugih i njihove različitosti.

– Od tih ideja mi ne odustajemo ni danas – kazao je Kavazović.

Simpozij su organizirali Muzej “Alija Izetbegović” i Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Direktor Muzeja Adnan Žiško je istakao da Alija Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu, a da o tome govore brojne nagrade i priznanja koja je dobio.

Poručio je da će Muzej nastaviti raditi na izučavanju i prezentiranju činjenica o Bosni i Hercegovini s posebnim akcentom na prvog predsjednika.

Simpozij će biti nastavljen sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a najavljena su cjelodnevna predavanja o srednjem putu u islamu i utjecaju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

 

(MiruhBosne/Fena)

Previous Uskoro ‘’Bosanski Gastro Fest’’ na bosanskom Kraljevskom gradu Bobovcu
Next Četiri čuda gradića u kutu Bosne: Najveći nišan na Balkanu, stećak koji stoji na tri kamenčića, rijeka koja teče uzbrdo, Stari grad i Tabije

You might also like

NAŠI DANI

DF: Neka Hrvatska pomogne Aluminij ukradenom strujom od Buškog jezera

-Demokratska fronta poziva Vladu Republike Hrvatske koja u vlasništvu Aluminija d.o.o Mostar sa 12 posto dionica da odmah izdvoji sredstva za Aluminij s obzirom da koristeći vodu iz akumulacije Buškog

NAŠI DANI

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan. Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje.

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevske ruže – nijemi svjedoci stradanja

Kada se rat završi i kada u sjećanjima onih koji su ga preživjeli počnu blijediti slike njegovog užasa na scenu dolaze kreativci koji putem umjetničkog izraza nastave izazivati emocije i