Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

Mediji u Srbiji: Mašinerija ludila (Video)

U najnovijem izvještaju o Srbiji Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izvještavanjem.

Teško je uopće definisati stanje medija u Srbiji. Mnogi ga upoređuju s devedesetima i Miloševićevom ratnom propagandom. Obzirom da posljednjih godina Srbijom (svakako i većinom medija u toj zemlji) vlada osoba koja je u vrijeme S. Miloševića obavljala funkciju ministra informisanja, stvari postaju jasnije.

Beogradski mediji svakodnevno pokazuju najgori oblik nacionalizma. Navešćemo primjer vodećeg lista u toj zemlji, koji vijesti iz Bosne i Hercegovine objavljuje u kategoriji ‘Republika Srpska’.

Bezbroj je drugih primjera šovinizma srbijanskih medija; od pokušaja negiranja bosanskog jezika i kampanje protiv nastave na istom za Bošnjake Sandžaka, veličanja ratnih zločinaca (Ratni zločinci kao medijske zvijezde).. te napose bezobzirnog huškanja na rat.

A  šizofrenijom medija u Srbiji pozabavio se i Zoran Kesić u posljednjoj epizodi svoje emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem. Kesić lucidno i na jedan humorističan način komentariše i kritikuje društvenu zbilju u Srbiji, i kao takav je jedan od rijetkih novinara u Srbiji.

(MiruhBosne)

 

Previous Tuzlanski osnovci oživljavaju bosansku tradiciju (VIDEO)
Next Bosanska firma proizvodi uređaje za prečišćavanje voda; Posla u Bosni i Hercegovini ima i previše

You might also like

BLOG

Zašto se manipuliše srpskim žrtvama u regionu Srebrenice?

Problematizujući izjave Milorada Dodika i ostalih zvaničnika bosanskohercegovačkog entiteta RS o broju srpskih civilnih žrtava u regionu Srebrenice, psiholog i politički analitičar iz Banja Luke Srđan Puhalo postavlja niz pitanja

BLOG

Državni parlamentarac: Bećirović srbijanskom premijeru Vučiću postavio 11 pitanja

Denis Bećirović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH i potpredsjednik SDP BiH postavio je srbijanskom premijeru 11 pitanja povodom otvorenog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i negiranja suvereniteta države Bosne

BLOG

Ko će imati kontrolu nad 1.000 naoružanih zaštitara Slaviše Krunića?

Dok se Banja Luka oprašta od brutalno ubijenog Slaviše Krunića, jednog od najbogatijih, ali i izuzetno cijenjenih i sposobnih ljudi koje je imala Bosna i Hercegovina, postavlja se pitanje ne