Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada: Ruže u Drini u znak sjećanja na ubijene

Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada: Ruže u Drini u znak sjećanja na ubijene

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. U znak sjećanja na 3.000 žrtava, u Drinu je bačeno 3.000 ruža, a u džamiji u Međeđi proučen je Jasin, javlja Anadolu Agency.

Iz Višegrada je još jedanput upućen apel da oni koji to znaju otkriju lokacije na kojima se, 25 godina nakon ubistva, još uvijek nalaze posmrtni ostaci žrtava čije porodice ne mogu ni dostojno da ih sahrane.

Ševko Čavkušić izgubio je brata koji je ubijen zajedno sa ostalim stanovnicima sela Vučine.

“Pobijeni su, pa su na njih bacili malo stiropora i zakopali ih. Uz pomoć Amora Mašovića smo ih pronašli. U brata se ništa nije moglo poznati, jer su mu glavu istukli svu, a u snahe su kosti bile na njemu. Šta ću!? Njih nema, pa nema. Sad je gore pustinja, nema nikog”, rekao je Čavkušić.

Na groblju Stražište u Višegradu obavljena je dženaza samo jedne žrtve koja je identifikovana u posljednjih godinu dana. Osman Kasapović ubijen je u 48. godini života.

„Godine 2008. iznad Meremišlja se našla lobanja i više ništa. Tražili smo, po 20 ljudi ga je tražilo, Institut za nestale osobe, ali ništa više nismo našli. Čekali, čekali i više ne mogu da čekam. Mogu i ja umrijeti, pa šta onda. Danas se ukopava samo njegova lobanja. Kažu ako se još nešta nađe, doturiće se, ali ja sumnjam da će se išta više naći“, priča Osmanova supruga Malka.

Predsjednica Udruženja „Višegrad 92“ Hedija Kasapović ističe kako ni četvrt stoljeća nakon zločina, pravde još uvijek nema.

„Veliki je broj nestalih za kojima i danas tragamo, grobnice su neotkrivene, niko ne zna gdje su. Istina je, ustvari, da se to nikad neće ni pronaći i, onda, gdje je tu pravda!? Nema je, naravno. U ovom gradu ubijeno je i nestalo 3.000 civila. Nisu oni nestali, samo što mi ne znamo gdje su”, kaže Kasapović.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“, pozvala je preživjele da svjedoče o onome što su vidjeli.

Previous Njemačka štampa o bosanskom biznismenu Hastoru i Preventu: Ustanici sa Balkana!
Next Oldtimeri iz Bosne i Hercegovine na meti svjetskih bogataša (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Ministar Mektić upozorava na aktuelne vlasti iz Banja Luke i njihove pokušaje destabilizacije države

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu kako je direktno Srbiji dostavio dokaze, kako je rekao, o naporima “aktuelne vlasti iz Banja Luke” kojima se

NAŠI DANI

Sjećanje na žrtve logora ‘Manjača’ – Za zločine odgovarao mali broj počinilaca

  Oko 5.000 osoba devedesetih godina prošlog vijeka prošlo je kroz zloglasni logor Manjača, smješten u blizini Banje Luke, a tačan broj onih koji nisu preživjeli neopisive torture nije poznat,

NAŠI DANI

HRW poziva RH da prestane vraćati migrante i azilante u Bosnu i Hercegovinu

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje