Gradski život zamijenili seoskim: Uspješan biznis porodice Fatić u Umoljanima

Gradski život zamijenili seoskim: Uspješan biznis porodice Fatić u Umoljanima

Ljeto nam je pred vratima, a Sarajevo posljednjih godina postaje nezaobilazna turistička destinacija. Seoski turizam sve više privlači strane turiste, ali i građane naše zemlje. Neki od njih grad u potpunosti odluče zamijeniti selom. Evo i zašto.

Nekad je u Umoljane dolazio samo ljeti, za vikend. Sada je ovo njegova stalna adresa. Munib Fatić Muca i njegova porodica gradski život zamijenili su seoskim. Odluka da prije sedam godina ovdje otvore restoran, a onda i počnu živjeti, mnogima nije bila jasna.

Sada jeste!

“Kad sam doživio prvu zimu bilo je šokantno. Nakon 40 godina života u gradu mijenjate za život na selu, kako mene tako i moje porodice, supruge i sinova. Jednostavno ta livada i početak moj, baveći se tim poslom, rekao sam ako sam dao već 20 godina života u ugostiteljstvu, borio se, onda da probam i tu borbu u svom.”

Već tri godine, Koliba je uhodan posao. Sa njom je oživjelo selo. Od nje ne žive samo Fatići, nego i mještani. Najmlađi sin Berin ide u nabavku. Od komšija otkupljuje sir, mlijeko i jaja.

A mama Sadžida kuha. Sedžida je posao bankara zamijenila ovim u kolibi i kaže da nikad nije bila sretnija.

“Prvo od svoje porodice sam krila, rekla da sam uzela neplaćeno, sad ima tri godine kako ne radim u banci i ja sam se preporodila. Ljudi koji kod nas dolaze dolaze kao da su nam došli kući, oni osjećaju tu našu kućnu atmosferu.”

Njih četvero, pokazuju lične karte. Odnedavno su i prijavljeni u Umoljanima. Među rijetkim koji ovdje ostaju i zimi. U grad neće nikako ni dedo Muharem i nana Džemila.

Iako u penziji, rade i žive od turizma…

“Gosti dolaze, imamo par restorana. Etno hrana. Čisto zdravo, proizvodi jaja, sir, ne možeš sakupiti toliko. Subotom i nedjeljom sve ode. Penzija 320 maraka, ne bi mogao od nje ni 15 dana živjeti”, kazao nam je Muharem.

“Evo ovo mi, pletem ja ovo, ove čarape. Tako se snalazim, radim, super mi fino mi samo nek sam zdrava”, dodala je Fata.

Potencijal seoskog turizma u bjelašničkim selima je veliki – govori nam dedo. To pokazuju turisti kojih ima sa svih krajeva svijeta. Dolaze da vide prirodu, stećke, upoznaju seoske običaje.

I sezona tek predstoji. Nadaju se, kao što je sa Kolibom oživjelo selo, oživjeti i duh povratka na selo.

 

Izvor: N1

Previous Balje: Vize između Bosne i Hercegovine i Kosova pogađaju najviše pripadnike bošnjačke zajednice
Next Zeničani proveli noć na otvorenom kako bi kupili ulaznice za utakmicu Bosna i Hercegovina - Grčka

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Zenica: Par labudova na rijeci Bosni oduševljava prolaznike (FOTO)

Ono što je u Zenici upotpunilo zimsku idilu u posljednje vrijeme jesu labudovi koji su se nastanili duž korita rijeke Bosne. Unazad nekoliko godina na koritu rijeke Bosne pored patki

TURIZAM

Park prirode Blidinje sa brojnim specifičnostima jedinstveni rezervat Bosne i Hercegovine

  Držeći u zagrljaju prostrana područja po bezvremenskoj ljepoti na daleko znanih planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana, Park prirode Blidinje jedan je od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine čijim

NAŠI DANI

Cilj kampanje protiv arapskih turista: Gladan Bošnjak je najjače oružje u rukama neprijatelja BiH

Svake godine, u jeku turističke sezone, u našoj zemlji pokreće se žestoka medijska kampanja protiv arapskih turista. Objavljuju se tekstovi sa naslovima tipa: “Arapi preplavili BiH: Kupuju zemlju, nekretnine pa