Godinu dana od bijega Novaka Đukića: Uz ruku pomirenja Vučić bi mogao izručiti i ratne zločince!

Tačno prije godinu dana utvrđeno je da se osuđenik za ratne zločine Novak Đukić krije u Beogradu. Naime, ovaj komandant artiljerijske jedinice koja je 25.maja 1995 godine granatirajući Tuzlu ubila 71 osobu, a ranila oko 120, pobjegao je nekoliko dana nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine u apelacionom postupku smanjio kaznu zatvora sa 25 na 20 godina.

Đukić je drugostepenu presudu čekao na slobodi, a nakon što je ona saopštena, odlučio je pobjeći iz Bosne i Hercegovine. Nekoliko mjeseci poslije za njim je raspisana crvena interpolova potjernica.

Pored Đukića u Srbiji se trenutno krije još pet osuđenika i optuženika za ratne zločine, za kojima tragaju pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Mirko Todorović je osuđen na 13 godina zbog zločina u Bratuncu, Momir Savić na 17 godina zbog zločina u Višegradu, a Boško Lukić na 12 godina za zločin u Ključu.

U Srbiji je i Miloš Zekić, kojem je potvrđena optužnica u BiH zbog zločina u Šekovićima, kao i Milorad Pelemiš, osumnjičen za genocid u Srebrenici, a za kojim je raspisana crvena potjernica.

Zbog toga bi srbijanski premijer Aleksandar Vučić uz pružanje ruke pomirenja prema Bosni i Hercegovini, a posebno Bošnjacima, trebao razmisliti i o izručenju bjegunaca, koji su u Srbiji pronašli utočište.

(Faktor.ba/mb)

Previous Amel Tuka pobijedio na Atletskom mitingu u Švicarskoj – Prije utrke družio se sa bosanskim navijačima
Next Emir Spahić za Bild: Shvatio sam ko su mi istinski prijatelji

You might also like

NAŠI DANI

Kesten iz Krajine u glavnom gradu: Jedinstveni izum – mobilna kesten pržionica u Starom Gradu

  Na poznatom starogradskom Trgu oslobođenja Alija Izetbegović građani mogu kupiti oguljeni pečeni kesten iz unikatne mobilne pržionice kestena, koju je osmislio i napravio Bišćanin Husein Kićanović. Jesen je teško zamisliti

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Dr. Goran Šimić izrazio nadu da će doći do “revizije” tužbe Bosne i Hercegovine koja tereti Srbiju za počinjeni genocid

Dr. Goran Šimić, stručnjak u oblasti krivičnog prava i tranzicijske pravde u Dnevniku N1 komentarisao je presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u vezi tužbi Srbije i Hrvatske

NAŠI DANI

Veliki skup u Sarajevu: ‘Šaljemo vrijednu poruku da je porodica temelj društva’

U Sarajevu je održana mirna šetnja “Dan tradicionalne porodice“. Organizatori Udruženje građana Svjetlo i nevladini partneri najavili su da se radi o skupu koji je odgovor na prvu “Povorku ponosa“,