Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na ratnog heroja Safeta Isovića i njegove saborce

Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na ratnog heroja Safeta Isovića i njegove saborce

Na Mijatovića kosi danas je obilježena 24. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Okupile su se brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci da bi odali počast i evocirali uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo sa ministrom Muharemom Fišom, boračke organizacije, političke partije, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježju na Mijatovića kosi i mezarju u Buča Potoku. Učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast i Salki Muratspahiću, zamjeniku komandanta Druge viteške motorizovane brigade, koji je poginuo 28. jula 1993. godine.

Second Slide

Sado Šatrović, tadašnji komandir izviđačko-diverzantske čete 2. viteške brigade, podsjetio je da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji. Nažalost u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci od milja zvali “Tigar sa Žuči” i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića kosa oslobođena. Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

Samir Mešović, maloljetni pripadnik izviđačko-diverzantske čete, sjeća se da se putem motorole, dan prije akcije čuo sa Isovićem. „Volio se šaliti,  bio je jako hrabar čovjek, pun energije“, prisjetio se Mešović.

Sa ovoga skupa upućena je poruka da nikada nećemo zaboraviti one koji su prolijevali svoju krv za slobodu naše domovine, te da uvjek trebamo biti svjesni u kakvom okruženju živimo i kakve neprijatelje imamo. „Zbog toga trebamo biti oprezni, spremni i organizirani da, ukoliko zatreba, spremno dočekamo one koji nasrnu na našu domovinu“, rečeno je na današnjem skupu na Mijatovića kosi.

Image result for safet isović zlatni ljiljan

Nakon polaganja cvijeća predstavnici Općine Novi Grad i Udruženja Druge viteške brigade posjetili su porodicu rahmetli Safeta Isovića.

Previous ATT iz Gornjeg Vakufa: Sarađuju s Volkswagenom; Nijemci ih proglasili najpoželjnijim dobavljačem u regionu
Next Bosna bolja od Srbije: Zmajevi "skresali" krila Orlovima (Video)

You might also like

OTPOR BOSNE

Ponos i suze: Sjećanje na veličanstvenu pobjedu kalesijskih boraca

Odavanjem počasti šehidima i održavanjem svečane akademije, danas je u Kalesiji obilježen 23. maj, dan kada su prije 23 godine hrabri kalesijski borci porazili agresorsku vojsku, i to je bila

NAŠI DANI

Dr. Sebija Izetbegović: U protekloj godini isplaćena su dugovanja KCUS-a u iznosu od 63,5 miliona maraka

Od ukupno 3.367 uposlenika, koliko ih je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imao u vrijeme kada je novi menadžment, na čelu sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović, preuzeo

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu

  Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana na današnji dan prije 26 godina, od jedinica Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca. Centralna manifestacija obilježavanja za Tuzlanski