Milion maraka za zapošljavanje demobilisanih boraca!

Milion maraka za zapošljavanje demobilisanih boraca!

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata osiguralo je u ovogodišnjem budžetu milion KM kako bi se putem zadruga ili pojedinačno rješavalo pitanje zapošljavanja demobiliziranih boraca.

U okviru te budžetske stavke danas su u Sarajevu potpisani ugovori vrijedni 404.000 KM. Dokumente o dodjeli sredstava potpisao je resorni federalni ministar Salko Bukvarević i predstavnici 16 zadruga te pet demobiliziranih boraca.

Bukvarević je danas na pres-konferenciji naglasio da je upravo zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca te zapošljavanje demobiliziranih boraca, koji spadaju u kategoriju stanovništva koja teško dolazi do posla s prosjekom od 55 godina prioriteti ovog ministarstva.

Namjera je ova pitanja rješavati dugoročno, pojašnjava Bukvarević te ističe da je obišao zadruge u Mostaru i Čapljini i uvjerio se u učinkovitost ovog projekta.

– Zapošljavanjem ove kategorije društva borcima se vraća dostojanstvo, a budući da oni imaju i traume iz proteklog rata, radno-okupaciona terapija pomaže u prevazilaženju i tih problema. Upravo su to razlozi zbog kojih je važno osigurati posao za demobilizirane borce – pojasnio je ministar.

Adem Šačić iz Komisije za dodjelu ovih sredstava kazao je da je bio 81 aplikant za ova sredstva, a potom je upriličen obilazak 41 aplikanta gdje su se članovi Komisije uvjerili u opravdanost zahtjeva za dodjelu sredstava iz oblasti poljoprivrede, stočarstva, voćarstva, zanatstva i proizvodnje.

– Od ovog projekta očekuje se zapošljavanje više desetaka svih boračkih kategorija, a mnogo više indirektno zapošljavanja. Obaveza je da se sredstva implementiraju po odobrenom projektu – zaključio je Šačić.

Predstavnici zadruga i demobilizirani borci zahvalili su Ministarstvu ističući da u Federaciji postoji između 50 i 70 zadruga čime je stvoreno isto toliko privrednih subjekata, što zapravo znači otvaranje novih radnih mjesta i veću domaću proizvodnju.

Uime Zadružnog saveza Federacije BiH Nagib Hadžić istaknuo je da je ovo novi oblik pomoći boračkoj populaciji, a za ovaj projekt kazao je i da je prvi koji prepoznaje zadrugarstvo kao najkvalitetniji oblik organiziranja grupa ljudi uključujući i boračku populaciju.

Ovo je druga godina otkako Ministarstvo u budžetu Federacije BiH osigurava sredstva za pomoć za zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih kategorija putem boračkih zadruga.

Previous Atik džamija, simbol prepoznatljivosti Bijeljine (Video)
Next Uspjeh projekta "BH korpa" Hoše marketa: Povećanje indeksa prodaje i do 100 posto

You might also like

NAŠI DANI

Tuzla: Podjelom baklava na Trgu slobode komšije pravoslavci obradovali sugrađane

  Komšije pravoslavci iz Udruženja mladih “Obnova” i Kola srpskih sestara Tuzla danas na Trgu slobode dijelili baklave i sokove i na taj način svojim sugrađanima islamske vjeroispovijesti čestitali Bajram.

NAŠI DANI

MEHMEDOVIĆ: HITNO OBUSTAVITI ISPLATE PARLAMENTARCIMA ZA NERAD

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović prešao je sa riječi na djela i na osnovu člana 170. Poslovnika o radu Zastupničkog doma,  podnio Inicijativu

NAŠI DANI

Dodikov i Čovićev politički dogovor odrađuju četiri člana CIK-a: Mi vama Srebrenicu, vi nama Stolac!

Centralna izborna komisija BiH nije neutralna, tačnije četiri člana su direktno pod kontrolom i utjecajem lidera SNSD-a i HDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, piše novinska agencija Patria. Branko