Islamska zajednica zbog političkih opstrukcija još nema ugovor s državom

Islamska zajednica zbog političkih opstrukcija još nema ugovor s državom

Sporazum Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i države Bosne i Hercegovine još nikada nije potpisan, iako je to urađeno s drugim vjerskim zajednicama u našoj zemlji.

Osnovni ugovor Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine upućen je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ali opstrukcije od strane Mladena Ivanića i Dragana Čovića doprinijele su ovakvoj situaciji. Denis Bećirović (SDP) kazao je da to pitanje postavlja već tri godine.

– Jasno je da je ovo pozicija pravne nejednakosti i to nije dobro. To se nije događalo čak ni u socijalizmu, iako socijalistički sistem nije bio naklonjen niti jednom religijskog svjetonazoru. Mi danas u BiH nemamo jednak položaj svih religijskih zajednica. Kako je moguće da smo mi svjedoci takve situacije, može li Parlament pomoći. Ovo ne može biti predmet političke trgovine – kazao je Bećirović.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava kaže da je Vijeće ministara ugovor proslijedilo Predsjedništvu BiH, a da je jučer kontaktirala Predsjedništvo BiH i dobila je informaciju da je u toku usaglašavanje ugovora s primjedbama koje je dao Dragan Čović. Ranije je primjedbe imao i Mladen Ivanić, ali je to usaglašeno.

– Prema informacijama izražavam optimističan stav da će se vrlo brzo ovaj ugovor naći na sjednici Predsjedništva BiH – kazala je Borovac.

Bećirović ističe da on nažalost ne vidi u ovom trenutku razloga za optimizam.

– Bilo bi dobro da Vijeće ministara utječe da napokon tu stvar razriješimo. Očigledno je da najmanje jedan od tri člana Predsjedništva BiH vrši opstrukcije. Nema nikakve potrebe da se pravi ovakva vrsta pravne nejednakosti. Mora postojati jedan princip i zakon iz 2004. godine se mora poštovati i sve religijske zajednice moraju imati jednaka prava – kazao je Bećirović.

Mnogi eksperti i vjerski lideri ističu da je neophodno što prije potpisati sporazum između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine sa svim specifičnostima islamske vjerske prakse, usklađivati i primjenjivati zakonske propise s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, kako bi sloboda vjere bila adekvatno osigurana.

 

Izvor: Agencije

Previous MS&WOOD Fojnica: Ima 355 uposlenih, nadaju da će moći zaposliti hiljadu ljudi u naredne dvije godine
Next Pobijedili i Hrvatsku: Mini fudbal reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila plasman u četvrtfinale Eura (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Cijena polaganja vozačkih ostaje ista – uvedene izmjene u praktičnoj nastavi

  Do najavljenog poskupljenja polaganja vozačkih ispita za sada neće doći. Odluka o minimalnoj cijeni obuke za vozače, prema kojoj bi kandidat čas vožnje za B kategoriju trebao plaćati 30,50 KM, nije

NAŠI DANI

Mostar: Djeca svečano obilježila Dan formiranja ARBiH (Foto)

  Osnovna škola „Zalik“, u saradnji sa UG „Zalik“ i Džematom „Zalik“, danas je svečano obilježila 15. april – Dan formiranja Armije RBiH. „Bilježeći značajne datume naše istorije, gradimo identitet

NAŠI DANI

Mladi Ali Ćeman, vratio se iz Turske i osnovao firmu

Ali Ćeman jedan je od svijetlih primjera koji u Bosni i Hercegovini vidi perspektivu za uspješan poslovni razvoj. Ovaj mladić rođen je u Jordanu a odrastao u sarajevskom naselju Alipašino