Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

 Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra- Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima za građane Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Haradinaj je, obraćajući se na bosanskom jeziku, istakao da Bošnjaci Kosova imaju dobre historijske odnose sa Albancima kao većinskom zajednicom, te da postoji solidarnost s Bošnjacima zbog svega što su prošli kroz svoju tešku historiju.

“Danas su Bošnjaci dio vlasti na svakom nivou, poštovani su građani Kosova, a prisutni su i u ostalim sferama života. Ja, kao premijer, obećajem da ćemo te dobre odnose čuvati zajedno, a zamolio bih i kosovske Bošnjake da prenesu poruku do Bosne i Hercegovine, do Sarajeva, da i oni razmotre poziciju prema Kosovu i naprave neke korake koji su bitni za priznanje i za slobodu kretanja naših građana”, poručio je Haradinaj.

Ministar regionalnog razvoja u Vladi Kosova iz bošnjačke koalicije Vakat, Rasim Demiri, naveo je da su Bošnjaci uvijek promovisali toleranciju i međunacionalnu saradnju ne samo unutar, već i van granica Kosova.

“Mislim da ljude treba dijeliti na civilizirane i barbare i da je to jedina prava podjela, sve ostalo su besmislice”, kazao je Demiri. On je dodao da se Bošnjaci, kao i ostale zajednice na Kosovu, danas suočavaju sa velikim ekonomskim problemima, ali da za Bošnjake ostaje i neriješeno pitanje decentralizacije vlasti na Kosovu, jer još uvijek nisu dobili opštinu sa bošnjačkom većinom.

Prisutnima se obratio i ministar javne administracije iz redova turske zajednice Mahir Jagcilar, koji je kazao da je u posljednjih 17 godina generalno mnogo urađeno na zaštiti prava zajednica.

“Integracija i kreiranje saradnje između većinske i manjinskih zajednica je od životnog značaja za kosovsko društvo”, kazao je Jagcilar, takođe govoreći na bosanskom jeziku.

On se zahvalio najvišim kosovskim zvaničnicima, kao i međunarodnim institucijama i ambasadama na podršci manjinskim zajednicama, jer “bez našeg truda i njihove podrške ne bismo imali mogućnost korišćenja jezika, obrazovanja, kulture i obilježavanja ovog dana, Dana Bošnjaka”.

Skupu u Vladi su prisustvovala i tri bošnjačka poslanika u Skupštini Kosova, predstavnici civilnog društva iz redova bošnjačke zajednice, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Kosovu.

Previous Senadin Lavić: Niko više ne može zaustaviti uzdizanje Bošnjaka u slobodi
Next Ivica Osim o meču sa Belgijom: Naši igrači trebaju biti ”normalni” i razmišljati malo drugačije

You might also like

NAŠI DANI

Red Bull Cliff Diving naredne subote u Mostaru

  Red Bull Cliff Diving u Mostaru uvijek donese uzbudljivo nadmetanje, atraktivne skokove i odličnu zabavu za gledaoce. Takmičenje na Starom mostu 8. septembra moglo bi biti odlučujuće u borbi

NAŠI DANI

Ilija Jurišić – istinom pobijedio Srbiju

  Nedugo nakon pravosnažne oslobađajuće presude, Jurišić je počeo pisati knjigu u kojoj je, između ostalog, dokumentirao mišljenje pravne struke, zbog čega je nedužan proveo tri i po godine u

NAŠI DANI

Avionom iz Sarajeva do Tuzle za 15 minuta

  Malo iza deset sati na Aerodrom Tuzla spustio se Wizzairov bazni avion koji je sinoć iz Berlina preusmjeren za Sarajevo.  Ono što je posebno zanimljivo je da je let