‘Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih’

‘Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih’

-Poštujmo dobre i plemenite ljude bez obzira koje su vjere, nacije, rase … Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet! Ko god spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet!

Vratimo se našoj majci Bosni i Hercegovini. Cijenimo naše prijatelje i saveznike, ali shvatimo da je naša jedina domovina država Bosna i Hercegovina. Ona pripada svim ljudima koji je vole i poštuju. U njoj je stoljećima bilo i mora uvijek biti mjesta za sve ljude dobre volje i poštenih namjera.

Država Bosna i Hercegovina je preča i važnija od bilo koje stranke, grupe, pojedinca, političara … i zato državni interes mora biti na vrhu priramide svih naših vrijednosti i prioriteta.

Političari bi morali znati da postoje kapitalna državna pitanja i strateški državni interesi koji ne smiju biti predmet stranačkih dnevno-političkih prepucavanja. Ovo je vrijeme za staložen pristup, odgovornost i političku zrelost.

Neću i ne mogu se pomiriti sa projektovanom politikom podjela i zavađanja onih snaga koje se bore za očuvanje naše države. Ne mislim da je moj zadatak da sijem podjele i razdor među bh. patriotima. Naprotiv, godinama javno pozivam na strateško povezivanje, okupljanje i državničko djelovanje.

Ne pristajem na političku defanzivu! Ne prihvatam tezu da su podjele i razdor među bh. patriotima jedini izlaz! Nedopustivo je da zadnjih mjeseci i sedmica niko ne govori o velikodržvnim i hegemonističkim politikama koje se vode protiv države Bosne i Hercegovine. Umjesto efikasne zaštite države i traženja istine i pravde svjedoci smo jadnih i besmislenih stranačkih obračuna koji ne mogu doprinijeti ničemu dobrom za našu zemlju.

Predlažem da se umjesto političkih svađa i prepirki udružimo u odlučnom zahtjevu za izgradnju demokratske, evropske, moderne i pravedne Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo ponavljati greške iz prošlosti. Više od četiri decenije najefikasniji metod antibosanske propagande je da probosanski usmjerene političare proglase nacionalistima. Time pokušavaju obesnažiti i diskreditirati njihovo nastojanje za izgradnjom države ravnopravnih građana i naroda, za utvrđivanjem istine, a posebno za očuvanjem nezavisnosti, suvereniteta i nedjeljivosti države Bosne i Hercegovine.

Ni u današnjim vremenima ništa se suštinski u napadima na državu Bosnu i Hercegovinu nije promijenilo. Nažalost, pakovanja, montaže, klevete i brutalne neistine ostaju sastavni dio političkog rata protiv nje.

Ne smijemo biti u iluziji da zločinačke velikodržavne ideologije prave razliku među strankama probosanske orjentacije. Osvijestimo se dok još ima vremena.

Zar nam agresija i genocid od 1992. do 1995. nisu dovoljna opomena?!

Zar nismo svjesni da za opstanak i prosperitet naše domovine moramo mobilizirati i objediniti sve raspoložive resurse?

Zar su individualni prioriteti važniji od kolektivnog interesa države Bosne i Hercegovine?

Zar su neki pojedinci pod uticajem antibosanskih medija zaboravili za osjećaj zajedničke sudbine?

Kada ćemo ozbiljno i sistemski pokrenuti proces kolektivnog otrežnjenja, buđenja državotvorne svijesti i preuzimanja odgovornosti za budućnost države Bosne i Hercegovine?

Kada ćemo povratiti osjećaj za samopoštovanje i dosljednost?

Bosni i Hercegovini su nasušno potrebne istina, pravda i samorespekt jer vješto i perfidno kreirana podmetanja, poluistine i neistine samo produbljuju patnje i traume u našem društvu.

Ne dozvolimo da politički projektanti i advokati genocidne politike slave dok se bh. političari međusobno optužuju i politički ratuju za gram preostalog dijela vlasti.

Hrabro ostanimo na braniku borbe za demokratsku i istinski ujedinjenu državu Bosnu i Hercegovinu!

Sada, više nego ikada, koliko god je teško, vjerujmo i radimo da Bosna i Hercegovina ima sigurnu i evropsku budućnost.

Ona je u rukama svakog od nas.

Naša je obaveza da Bosna i Hercegovina bude, uređena, slobodna, ravnopravna i ujedinjena država.

I od toga nikada nećemo odustati.

Nikada!

dr. Denis Bećirović

Previous Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine
Next Reprezentacija u sjedećoj odbojci u pohodu na 10. titulu evropskog prvaka

You might also like

OTPOR BOSNE

Počeo ljetni pohod ‘Grebak – put života’

 U organizaciji Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ danas je počeo  tradicionalni  24. ljetni pohod „Grebak – put života“. Cilj i namjera organizatora je da očuva sjećanja i ukaže na značaj

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu Naselja heroja Sokolje

U novogradskom naselju heroja Sokolje danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora. Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena pomoćnikom načelnika za boračka pitanja,

BLOG

Propaganda o odlascima iz zemlje: Brojke koje se napuhuju do deset puta

Skoro da nema dana a da vodeći mediji i raznorazne organizacije te pojedinci u Bosni i Hercegovini ne iznose bombastične, svakako i neprovjerene, vijesti o odlascima iz Bosne i Hercegovine.