Volonteri i srednjoškolci Konjica obilježili godišnjicu rođenja Zuke Džumhura

Volonteri i srednjoškolci Konjica obilježili godišnjicu rođenja Zuke Džumhura

U malom Konjicu, prije 95 godina rodio se veliki i svestrani Zulfikar Zuko Džumhur, (ne)zaboravljeni genije, koji je rodni grad uveo u svjetske enciklopedije umjetnosti, s kojim smo putovali oko svijeta…

Zuko je bio je stanovnik svijeta, književnik, putopisac, slikar, scenarist i karikaturist, šeret i hroničar, neumorni putnik, iz kulture u kulturu, iz vremena u vrijeme, rušio je granice…

Zuko nam je, već davno, otvorio širom vrata čitavog svijeta, a na svijetu je i na nama posebno da s onim što je najbolje kroz ta vrata prođemo, postajući civilizacija Planete, a ni grama jednog ne odričući se samih sebe“, zapisao je jednom o Zuki Kemal Mahmutefendić.

Jedino je jedinstvenom Zuki, predgovor za knjigu pisao Ivo Andrić, Mirko Kovač je rekao “Kad god sam sreo Džumhura, nešto sam naučio”, Momo Kapor: ”Čega god se dotakao postajalo je umjetnost”, Mirza Idrizović “Kod Zuke sam učio “visoku školu marifetluka”, a Miljenko Jergović je rekao da se dobri pisci od loših razlikuju što su rečenice svih loših pisaca nalik jedna drugoj, a veliki od malih pisaca razlikuju se po tome što veliki pisci imaju ne samo svoje rečenice, nego imaju i cijelu retoriku.

Zulfikar Zuko Džumhur, ostavio nam je 10 knjiga, više od 10.000 karikatura, napisao je scenarije za tri igrana filma i za više kratkih filmova, uradio 35 scenografija za pozorište, a kao prvorazredna autorska kreacija koja se pamti, ostala nam je TV serija Hodoljublje.

Zulfikar Zuko Džumhur, rođen je u Konjicu 24. septembra 1920. godine, umro je u Herceg Novom, 27. novembra 1989. godine, a sahranjen je u rodnom gradu dva dana kasnije.

Volonteri i srednjoškolci Konjica su jučer, uoči godišnjice rođenja, odali poštu, položili cvijeće na mezaru, te posjetili mural Zuke Džumhura (u Konzumu, bivša Pivnica), nacionalni spomenik BiH.

U vezi murala, Elvira Ćosić, predsjednica Skupštine VIPK i studentica Likovne akademije, rekla je da su volonteri Konjica najzaslužniji za spas murala od uništenja, da ovim podsjećaju nadležne na svim nivoima bh vlasti da je mural nezaštićen, neuređen i još neobilježen.

(mojkonjic.com/mb)

Previous Najmlađi hafiz u BiH: Vrijeme rasporedim, malo za školu, malo za Kur'an i karate
Next Jedina na Bjelašnici preživjela posljednji rat (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

‘Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu’

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Senad Mašović u intervjuu za Radiosarajevo.ba je vrlo otvoreno komentirao današnje poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji u Banjoj Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog

NAŠI DANI

FBiH: U 2018. godini pozitivan prirodni priraštaj samo u Kantonu Sarajevo

  Federacija Bosne i Hercegovine bilježi negativan prirodni priraštaj za mjesec decembar 2018. Manje novorođenih od umrlih registrovano je u skoro svim kantonima. Izuzetak je samo Zapadnohercegovački. U pomenutom kantonu 

NAŠI DANI

Smanjen broj prekršaja i nesreća u Kantonu Sarajevo (VIDEO)

  Duže od godinu u Bosni i Hercegovini se primjenjuje rigorozniji Zakon o bezbjednosti u saobraćaju, sa oštrijim kaznama za prekršaje. Prema podacima MUP Kantona Sarajevo, već se vidi rezultat.