Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

 

Brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i regije prošetale su večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Sarajevo je ponovo centar okupljanja filmskih radnika iz regije i svijeta.

Crvenim tepihom i projekcijom filma “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, večeras je otvoren 24. Sarajevo Film Festival.

Pod predsjedavanjem iranskog reditelja i scenariste Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, žiri takmičarskog programa – igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupit će renomirane filmske stvaraoce i umjetnike iz pet zemalja: Irana, Velike Britanije, Hrvatske, Francuske i Gruzije.

Publika Sarajevo Film Festivala će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati Farhadijev najnoviji film Everybody Knows (2018.) s Penelope Cruz i Javierom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.

Iz godine u godinu Sarajevo Film Festival postaje sve posjećeniji i interesantniji velikom broju predstavnika svjetske kinematografije ali i turistima koji dolaze u bosanskohercegovačku prijestolnicu prvenstveno zbog filmske smotre.

Akreditovano je više od 1.500 pojedinaca i oko 800 medija.

Drugog dana SFF, u subotu, bit će prikazan film “Divlji život” režisera Paula Danoa, a u nedjelju, 12. augusta, film “Svi znaju”, režisera Asghara Farhadija.

U ponedjeljak, 13. augusta, bit će prikazan “Kapernaum”, u režiji Nadine Labaki, a u utorak, 14. augusta, “Dogman”, u režiji Mattea Garronaea. U srijedu će biti prikazan film “Anđeo” režisera Luisa Ortege, a u četvrtak, 16. augusta, “Potoni ili plivaj” režisera Gillesa Lellouchea.

Posljednjeg dana festivala bit će prikazan film “Špijun koji me napucao” u režiji Susanne Fogel.

Programom “U fokusu 2018.” obuhvaćeni su filmovi “Beskonačni fudbal”/Fotbal infinit (Rumunija), “Bez dodira”/Touch Me Not, (Rumunija, Njemačka, Češka, Bugarska, Francuska), “Brak”/Martesa (Kosovo, Albanija), “Drvo divlje kruške”/Ahlat Agaci (Turska, Francuska, Njemačka, Makedonija, Bugarska, BiH, Švedska, Katar), “Krijumčareći Hendrixa”/Smuggling Hendrix (Kipar, Njemačka, Grčka), “Mademoiselle Paradis”/Licht (Austrija, Njemačka), “Ne ostavljaj me”/Birakma beni (BiH, Turska) i “Ruben Brandt, kolekcionar”/Ruben Brandt, a gyujto (Mađarska).

“Počasno srce Sarajeva”dodijeljeno Nuriju Bilgeu Ceylanu i Nijazu Hastoru

Turskom režiseru Nuriju Bilgeu Ceylanu i Nijazu Hastoru, vlasniku i osnivaču ASA Prevent grupacije, te osnivaču Fondacije Hastor, večeras je uručeno “Počasno srce Sarajeva”, koje Sarajevo Film Festival (SFF) dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

SFF je saopćio kako se nagrada Ceylanu, koji je jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu. Nuri Bilge Ceylan je i počasni gost programa “Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivalu”.

“Stvarno ne znam šta da kažem. Uvijek sam prijatno iznenađen nagradama pa tako i ovaj put. Hvala vam na Srcu Sarajeva. Ovo je moj treći put u Sarajevu”, rekao je Ceylan nakon što mu je uručeno “Počasno srce Sarajeva”.

Kako je kazao, direktor SFF-a Mirsad Purivatra i on su sarađivali.

“Nešto što je meni uvijek bitno i u mom odnosu s njim je to da on nije samo izuzetan kolega već je i fantastičan čovjek. Hvala, drago mi je što sam ovdje”, poručio je Ceylan.

Dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva 24. Sarajevo Film Festivala je i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije, te osnivač Fondacije Hastor. Nagrada se dodjeljuje gospodinu Hastoru u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi.

Sa Hastorom je na pozornicu izašlo i dvoje djece, kojima je dao “Počasno srce Sarajeva”.

“Veliko je zadovoljstvo primiti ovakvo priznanje od nekoga ko je bolji od tebe”, rekao je Hastor.

Sarajevo Film Festival ove godine održat će se od 10. do 17. augusta, a tokom njega će biti dodijeljene i nagrade.

 

Izvor: Agencije
Previous Bosanske firme na prestižnom sajmu dobavljača Volkswagena privukle pažnju i njemačkih medija
Next Bog i četinari: Priča o Ibrahimovom ozdravljenju (VIDEO)

You might also like

NASLIJEĐE

BOŠNJAČKI HOMER: Stoljeće i po od rođenja epskog pjesnika Avde Međedovića

Svojih vrijednosti tek se sjetimo kad nam neko skrene pažnju na njih. Sa njima se u svom povijesno-kulturnom hodu nismo posebno dičili niti hvalisali, odnosno nismo ih iznosili navidjelo javnosti.

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena kulturna manifestacija ”Tešanjsko proljeće”

Na današnji datum već tradicionalno počinje manifestacija ”Tešanjsko proljeće”. I danas su učenici gimnazije ”Musa Ćazim Ćatić” zajedno sa predstavnicima Općine, kao i prijateljima iz kulturnog društva ”Musa Ćazim Ćatić”

KULTURA I UMJETNOST

Nebojša Šerić, autor spomenika bosanskim specijalcima: Sumnjam da bilo ko u Sarajevu ne želi da vidi spomenik momcima koji su toliko mnogo učinili za grad

  Bosanskohercegovački umjetnik koji živi u Americi Nebojša Šerić Šoba je pobijedio na konkursu sa svojim rješenjem spomenika bosanskohercegovačkim specijalcima, pripadnicima Odreda policije Bosna. Ovih dana je ponovo aktuelizirano pitanje