Nobelova nagrada: Otkrijte koje zemlje u svijetu imaju najviše laureata, BiH vodeća u regionu

 

Ova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i otkrivaču dinamita. On je 27. decembra 1895. u švedsko-norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijima.

S obzirom na to da su u proteklih sedam dana dodijeljene Nobelove nagrade za različite kategorije, u to ime, na stranici Nobelprize.org moguće je pronaći podatke o ovim nagradama.

Između ostalog, na pomenutoj stranici se nalazi i interaktivna mapa koja pokazuje koliko svaka država u svijetu ima laureata, odnosno dobitnika Nobelove nagrade.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, možemo se pohvaliti sa dva laureata – Vladimirom Prelogom i Ivom Andrićem. Samim tim, Bosna i Hercegovina u regiji ima najviše laureata, budući da Hrvatska i Makedonija imaju po jednog, a Crna Gora i Srbija nijednog.

Država sa najviše laureata u svijetu je svakako SAD, sa čak njih 257. Njemačka ima 80, Kanada 18, dok Australija ima 10 laureata.

Bosanskohercegovački laureati

Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu, 23. jula 1906. godine, a umro je u Cirihu 7. januara 1998. godine. Prelog je bosanskohercegovačko-hrvatsko-švicarski naučnik i hemičar. Za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula, Prelog je dobio Nobelovu nagradu iz hemije 12. decembra 1975 godine.

Ivo Andić  je književnik i diplomat iz Bosne i Hercegovine, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine. Rođen je u mjestu Dolac kod Travnika, 9. oktobra 1892. godine, a preminuo je u Beogradu 13. marta 1975. godine.

Pogledajte interaktivnu mapu i otkrijte gdje su rođeni svi Nobelovci svijeta i gdje ih ima najviše.

(Faktor.ba/mb)

Previous Američka studentica: Bosna i Hercegovina je najljepša zemlja u Evropi
Next Bosanska kompanija učestvuje u izgradnji dionice autoputa kroz Sloveniju: Posao vrijedan 15 miliona KM

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevo: Kako su dva brata za tri godine napravila multimilionsku kompaniju

  Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Institut za historiju predstavio nova ‘Historijska traganja’ i ‘Priloge’ (VIDEO)

  Promocija novih izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu –  “Historijskih traganja” i “Priloga”, upriličena je danas u Sarajevu.  

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu u subotu promovira 5.246 diplomanata i magistranata

  Univerzitet u Sarajevu u subotu će promovirati 5.246 diplomanata i magistranata, a svečana promocija i dodjela bit će održana u Olimpijskoj dvorani ”Juan Antonio Samaranch“- Zetra, javlja Anadolu Agency