Promovisana Peta klasa mladih oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Promovisana Peta klasa mladih oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

 

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas ne održana svečanost povodom završetka obuke, polaganja zakletve i potpisivanja ugovora o prijemu u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira OS BiH za 64 kandidata. Svi oni prethodno su uspješno završili osnovnu oficirsku obuku OS BiH.

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, naglasio je da je 2013. godine promovisana prva generacija, a da je od tada do danas primljeno 205 pripadnika u profesionalnu vojnu službu.

“Napominjem da su OS BiH od 2013. godine započele intenzivno sa procesom podmlađivanja oficirskog, podoficirskog i vojničkog kadra. Unutar našeg odbrambenog sistema prepoznali smo dvije mogućnosti, a to je da vršimo prijem oficira iz civilstva, a druga upućivanje kadeta na školovanje na vojne akademije širom svijeta. Kroz proces prijema u profesionalnu vojnu službu mladih širom Bosne i Hercegovine u Oružane snage od 2013. godine, znači od prve generacije, zaključno sa petom generacijom, mi smo primili 205 pripadnika, čime smo dali veliku pretpostavku da OS BiH imaju mogućnost da se pravovremeno pripreme za proces podmlađivanja i izgradnje sposobnosti i kapaciteta, koje su neophodne za funkcionalnost OS BiH“, kazao je Mašović.

Dodao je da se kroz kompletnu obuku svih pet generacija došlo do činjenice da su kapaciteti za obuku OS Bosne i Hercegovine danas neuporedivo kvalitetniji i bolji te se kroz centre za obuku pripadnici OS mogu pripremiti za sve ono što zakon o odbrani propisuje i definiše, kao i za aktivnosti koje podrazumijevaju angažman izvan BiH u mirovnim misijama.

-Ovo je jako važno što je kontinuitet jednog procesa, koji traje već niz godina, u ukupnom kontekstu našeg plana i opredjeljenja da se zanavljaju Oružane snage, rekao zamjenik ministrice odbrane Jusić.

 

  • Šef Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je jučer da će ta organizacija odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu, što će praktično značiti aktivaciju MAP-a.

“Očekujem da će ministri potvrditi spremnost NATO-a da prihvati prvi bosanski Nacionalni godišnji program. Ovo je veoma važan alat koji može pomoći zemlji da nastavi rad na važnim političkim, ekonomskim i odbrambenim reformama. Sada je na Bosni i Hercegovini da prihvati ovu šansu koju im dajemo”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novnare koju je u Briselu održao uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a.

 

Izvor: Agencije

Previous Euro Metali i Euro Roal grade najveći i najsavremeniji Steel Centar u Bosni i Hercegovini
Next Amer Bukvić prvi Bosanac u Upravnom odboru IIUM-a

You might also like

NAŠI DANI

Osigurano 22 miliona dolara za izgradnju Univerzitetske biblioteke

Bosna i Hercegovina i Kraljevina Sudijska Arabija potpisale su danas u Sarajevu memorandume o podršci Saudijskog fonda za razvoj Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu i općini Goražde. Potpisnici su zamjenik predsjedavajućeg

NAŠI DANI

Srebreničanin Hasan Hasanović među ličnostima koje su obilježile 2014. godinu

Ovaj rođeni Srebreničanin, kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za vrijeme prošlogodišnjih majskih poplava vodio je jednu od prvih akcija Oružanih snaga za spašavanje stanovništva Član tuzlanskoga tima Udruženja

OTPOR BOSNE

Zarobljeni agresorski tenk: Bosanski specijalci dobijaju spomenik

Bosanski specijalci, konačno će dobiti spomenik koji će zauvijek sjećati na njihovu hrabrost i borbu protiv neprijatelja u prošlom ratu. Udruženje veterana Odreda policije Bosna odabralo je idejno rješenje po