Bošnjački institut u 2018. godini realizovao više od 100 programa

Bošnjački institut u 2018. godini realizovao više od 100 programa

 

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, kao jedinstvena institucija nauke i kulture u Bosni i Hercegovini, već 16 godina aktivno doprinosi razvoju bosanskohercegovačke nauke i kulture kroz različite programe.

Na konferenciji za medije danas su predsjednik i potpredsjednik Upravnog odbora fondacije profesori Faris Gavrankapetanović i Fahrudin Rizvanbegović, te direktorica instituta Amina Rizvanbegović Džuvić, voditeljica Sektora bibliotečke i arhivske djelatnosti Narcisa Puljek Burbić, te kustos zbirke umjetničkih djela Ermin Lagumdžija, predstavili brojne aktivnosti u 2018.godini kao i planove za narednu godinu.

Predstavnici Instituta izrazili su zadovoljstvo što je u institutu u 2018.godini održano više od 100 programa, seminara, naučnih konferencija, koncerata, izložbi, a najposjećeniji su bili izložba „Oružje iz kolekcije Bošnjačkog instituta“, kao i naučni skup povodom 10. godina od smrti vakifa „Adil Zulfikarpašić: Liberalne političke inicijative“.

U 2018. godini Institut je napravio iskorak u prezentaciji umjetničkih djela, realizirane su izložbe „Velika alegorija o Srebrenici“ Mersada Berbera i „Proljeće“ – akvareli Ismeta Rizvića.

U segmentu unapređenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, Bošnjački institut razvija digitalni akademski i naučni repozitorij „Znanstveni portal“ za online pohranu i korištenje bh. produkcije koja nastaje u inostranstvu.

Institut je 2018. godine posjetilo 13.000 građana, turista, učenika, studenata, te je u okviru razvoja kulturnog turizma kreirana nova linija suvenira Cvjetna Bosna, inspirisana cvjetnim motivima iz Etnološke zbirke Bošnjačkog instituta.

Previous Krivajina vila u Zavidovićima, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Next Livnjaci predstavili sir sa biberom i limunom, paprikom i začinskim biljem

You might also like

HISTORIJA

Otto Englander, Bosanac koji je stvarao Disneyjeve klasike „Snježanu i sedam patuljaka“ i „Pinocchija“

  Pisac priča i scenarija za kultne Disneyijeve animirane filmove iz Bosne i Hercegovine je otišao početkom dvadesetih godina 20. stoljeća i u Hollywoodu napravio veliku filmsku biografiju. O njemu

KULTURA I UMJETNOST

Dino Merlin uoči novogodišnjeg nastupa u Sarajevu: Ne uzimam honorar za ovaj koncert. Ovo je poklon mom gradu!

Nekoliko sedmica prije njegova održavanja, koncert je izazvao različite rasprave, kako je to kod nas i običaj. Govoreći o novogodišnjem koncertu u Sarajevu, Dino je za Stav kazao: “Da budem

KNJIŽEVNOST

Ahmed Sudi Bošnjak, važna ličnost iz historije Bosne i Hercegovine

  Stručnjaci iz različitih domena orijentalne filologije te historije kulture i civilizacije iz Bosne i Hercegovine i inozemstva okupili su se danas u Sarajevu da bi naučnoj i stručnoj javnosti