Od bosanskog sela Svojat do NBA visina! Skauti Nurkića otkrili zahvaljujući ocu koji je sam pretukao 14 ljudi?

Od bosanskog sela Svojat do NBA visina! Skauti Nurkića otkrili zahvaljujući ocu koji je sam pretukao 14 ljudi?

 

Priča o tome kako je Jusuf Nurkić počeo igrati košarku nije nepoznata. Ta se legenda već godinama prepričava među fanovima, ali jedan američki novinar tek ju je nedavno čuo i fasciniran njom objavio ju je ovih dana dodavši da se radi o jednoj od najčudesnijih priča koje je ikad čuo u životu. Pa smo je mi odlučili ponovno prepričati – piše Index.

Ona ide nekako ovako.

Otac ponajboljeg košarkaša Portlanda, Hariz Nurkić, bio je policajac u Tuzli. Mrcina od 213 centimetara i više od 200 kilograma. Košarkaški menadžer Enes Trnovčević jednog je dana pročitao članak u novinama o stanovitom tuzlanskom policajcu Harizu Nurkiću.

”Bosanski policajac Hariz Nurkić u tučnjavi je sam prebio 14 ljudi”, stajalo je u tekstu. Trnovčević je odmah sljedećeg dana krenuo u Tuzlu i susreo se s Harizom Nurkićem. Prva stvar koju ga je pitao bila je: ”Imate li sina?”

Jusuf Nurkić tada je bio 14-godišnji dječak i nikad nije trenirao košarku. Enes Trnovčević ga je odveo u Sloveniju i pružio mu priliku u Pivovarni Laško. Mladi Jusuf je tu priliku iskoristio.

Jusuf je kasnije potvrdio tu priču, jedino nije siguran u onaj dio da mu je otac pretukao 14 ljudi, ali kaže da vjeruje kako je to Hariz mogao napraviti.

“Pogledao me, a ja sam tada bio normalne visine, ništa spektakularno. On je tada rekao: Taj klinac će igrati u NBA. Svi smo se samo nasmijali jer je to bilo ludo.”

Jusuf Nurkić nikad do tada nije igrao košarku. Nije znao ništa o pravilima, nije znao šutirati. Nije znao baš ništa. Međutim, bio je uporan i znatiželjan. Dobio je vrhunskog trenera koji ga je naučio osnove, a sve ostalo je historija.

Još jedna zanimljiva priča veže se za Jusufa i oca mu Hariza. Ona datira iz augusta 1994., kad je u ratnom vihoru u Bosni i Hercegovini u jednoj bolnici prije vremena rođena beba teška više od pet kilograma.

Doktori su zakazali hitan konzilij, bolnicom se brzo proširila vijest, gotovo svi su ostali u čudu. Nikome nije bilo jasno kako je nešto takvo moguće, posebno u vremenima kad su ljudi jedva preživljavali.

A kada se u hodniku pojavio sretan bebin otac, šef konzilija je samo odmahnuo rukom, promrmljavši doktorima: ”Ništa, otac mu je kao Tarzan, vratite se svojim poslovima.”

Nurk za historiju

Naš odlični košarkaš fantastično je počeo novu godinu. U pobjedi njegovog Portlanda nad Sacramentom (113:108) Nurkić je upisao 24 poena, 23 skoka, 7 asistencija, 5 ukradenih lopti i 5 blokada – takvu statistiku niko prije njega nije zabilježio u NBA.

Nakon meča Jusuf, poznat pod nadimkom ‘Bosanska zvijer’, u svom stilu je napisao: Za dijete sa sela, iz Svojata iz Bosne i Hercegovine, nije loše… al može i bolje!

Iz Općine Novi Grad Sarajevo nedavno je dospjela informacija da reprezentativac Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić želi pokrenuti školu košarke, za čije potrebe bi obnovio jedan od objekata u Centru Safet Zajko.

 

(MiruhBosne/Index)

 

Previous U Albaniji zabranjene kladionice! Kod nas određeni politički krugovi otvoreno štite kladioničarski lobi
Next Skorup-kajmak uskoro prepoznatljiv bosanski brend širom svijeta

You might also like

INTERVJU

ĐURIĆ: KADA SE IGRA ZA BOSNU I HERCEGOVINU, ONDA SE GINE

‘Bili smo borbeni, igrali žestoko na svaku loptu i ostavli srce na terenu za prvi kup za našu Bosnu.’ Milan Đurić, igrač italijanske Cesene, je u pravom trenutku pokazao svoje

NAŠI LJUDI

Enver Budaković: Programira robote za Audi; Sada će svoje znanje prenositi mladim kolegama u Tuzli

Roboti su sve prisutniji u svim industrijskim granama, čineći proizvodnju bržom i pouzdanijom, a stručnjaci ovoj oblasti predviđaju blistavu budućnost. Bosna i Hercegovina kasni, ali novu nadu daje otvaranje prvog

NAŠI LJUDI

ŽIVOTNA PRIČA UZEIRA SRNE: Majku su mi četnici živu zapalili

Priča Darija Srne i njegovog oca Uzeira mogla bi da posluži kao scenario najintrigantnijih holivudskih filmova. Iako je zaljubljenicima u fudbal životni put porodice Srna dobro poznat, šira javnost vjerovatno ne