EPBiH u 2018. ostvarila prihod od milijardu i 60 miliona maraka

EPBiH u 2018. ostvarila prihod od milijardu i 60 miliona maraka

 

U prošloj godini JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d.  Sarajevo je ostvarilo ukupan prihod u iznosu milijardu i 60 miliona KM.

Dobit prije oporezivanja iznosi 61,42 miliona KM, a neto dobit 52,38 miliona KM, što je višestruko povećanje u odnosu na planirani iznos dobiti (15,91 milion KM).

Prema pokazateljima EPBiH, u odnosu na 2017. godinu finansijski rezultat je bolji za oko 60 miliona KM, pri čemu su troškovi i rashodi smanjeni za više od 155 miliona KM u odnosu na 2017 godinu.

Tokom 2018. godine, broj krajnjih kupaca je povećan za više od 8 hiljada, a kupci su uredno snabdijevani električnom energijom.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je 2018. godine proizvela 7.245 GWh električne energije. Povećanju proizvodnje za 3,4 posto u odnosu na 2017.godinu, prvenstveno je doprinijela veoma povoljna hidrološka situacija u nekoliko prvih mjeseci u godini.

Učešće hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije bilo je 22 posto, što je više od planiranog i učešća ostvarenog u toku 2017. godine.

Realizovana su ulaganja u vrijednosti višoj od 70 miliona KM u vlastite djelatnosti i dokapitalizaciju ZD rudnika uglja. Osim toga, isplaćena je dividenda vlasnicima iz dobiti ostvarene u ranijem periodu po Odluci Skupštine Društva u iznosu 69,7 miliona KM.

Poslovanje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, kako ističu iz te kompanije, u prošloj godini karakteriše i aktivno učešće na regionalnom tržištu električne energije i tržištu pomoćnih usluga u Bosni i Hercegovini, nastavak trenda smanjenja distributivnih gubitaka, davanje podrške rudnicima za održanje likvidnosti, značajni razvojni koraci u elektromobilnosti kao potencijalnom novom biznisu za EPBiH, a ostvareno je i učešće u više projekata finansiranih iz EU fondova.

Previous Ko je Bosanac koji kupuje kamenolome u Sloveniji pitaju se tamošnji mediji
Next Zbog velikog interesa produženo trajanje izložbe „Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne“

You might also like

Ekonomija/Biznis

U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

  Ukupan obim razmjene metalske i elektroindustrije Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosio je gotovo deset milijardi KM, pokrivenost uvoza izvozom bila je više od 67 posto, a pozitivni

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz kože i obuće – skoro pet milijardi maraka u posljednjih pet godina!

  Predstavnici Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH (Asocijacija T.O.K.O.), učestvovali su na 5. Međunarodnom skupu kožara i obućara, kojeg je na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, organizovalo Udruženja

Ekonomija/Biznis

Bosanska kompanija dobila posao u Crnoj Gori: Euro-Asfalt gradi obilaznicu vrijednu 20 miliona eura

Sarajevska građevinska kompanija Euro-Asfalt potpisala je danas u Podgorici sa Direkcijom za saobraćaj ugovor o izgradnji zaobilaznice oko Rožaja, vrijedne 20 miliona eura. Zaobilaznica će biti dužine 2,6 kilometara, a