Data saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla

Data saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla

 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne bane Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

-Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je jučer u Konjicu da je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla neophodna zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema.

Dodao je da nije moguće potpuno se osloniti na obnovljive izvore energije, jer nisu stabilni – ukoliko na duži period izostanu padavine, vjetrovi ili sunčano vrijeme.

– U svakom energetskom sistemu mora postojati faktor stabilizacije koji je ili nuklearna ili energija iz uglja. Druge zemlje su sebi već osigurale stabilnost snabdijevanja energijom, a nama predstoji da zamijenimo dva dotrajala bloka – naveo je Novalić.

Precizirao je da Bosna i Hercegovina već proizvodi 42 posto električne energije iz obnovljivih izvora, što zadovoljava kriterije koji je EU zadala svojim članicama da dostignu do 2026. godine.

Novalić smatra da nema smisla problematizirati garanciju za kredit koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi BiH, jer je riječ o potentnoj kompaniji koja je u stanju vraćati kredite.

Upitan šta će biti ako Parlament ne bude dao podršku za davanje garancije, Novalić je odgovorio da bi to značilo da ćemo u nekom narednom periodu kao faktor stabilizacije možda uvoziti struju, ali da, ipak, vjeruje kako Parlament neće donijeti takvu odluku.

– Dakle, radi se o tome da postojeće blokove koji su stari 50 godina zamijenimo sa modernim blokovima koji imaju stepen iskorištenja 42, 43 umjesto postojećih 20 do 30. Tako će nam trebati jedna trećina manje uglja za proizvodnju iste količine energije – rekao je u razgovoru za Fenu ministar Džindić.

Izrazio je žaljenje što poslanici nisu, u prvom dijelu ove sjednice održanom 28. februara, željeli čuti prezentaciju o izgradnji Bloka 7-450 MW TE Tuzla koju su pripremili predstavnici Elektroprivrede BiH.

– Nažalost to je odbijeno, a ljudi su objasnili o čemu se radi – da je to generacijski projekat i da nije u pitanju kršenje nekakvih pravila. Riječ je o Bloku koji mijenja blokove 3, 4 i 5 u Tuzli. Uz odsumporavanje na bloku 6 imat ćemo tuzlanski bazen sređen što se tiče termoblokova za narednih 20 godina. Također, gradnjom Bloka 7 riješit ćemo i problem grijanja Tuzle i njene okoline, jer se blokovi 3, 4 i 5, po sporazumu koji ima potpisan Elektroprivreda BiH sa Energetskom zajednicom, gase. Ti blokovi u ovoj godini smanjuju svoju proizvodnju i rad. Dakle, broj radnih sati se smanjuje po dogovoru. Da bi mi imali zamjensku varijantu za te što smanjujemo i gasimo – gradimo nove i to je jedini razlog zašto se gradi novi blok – pojasnio je Džindić.

Previous Sunce i miris behara oživjeli Mostar i najavili početak uspješne sezone
Next Pod Majevicom proizvode jahte i čamce za evropski jet-set!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

“Madi” otvorio najveću klaonicu peradi na Balkanu

Firma “Madi” je zvanično otvorila dugo najavljivanu klaonicu peradi u Tešnju, vrijednu 14 mil KM, dok je ukupna vrijednost investicije 20 mil KM. Površina kompleksa iznosi 21.500 m2. Naime, kapacitet

Ekonomija/Biznis

Bosnalijek ostvario rekordnih 107 miliona KM prihoda na inozemnim tržištima

  Bosanskohercegovačka farmaceutska industrija bilježi dobre poslovne rezultate, a potvrda tome je podatak da je najveći domaći proizvođač Bosnalijek u 2017. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 153

MADE IN BOSNIA-387

Janja sve bogatija zasadima jagoda

Jagode iz semberskih plastenika već su na tržištu, a poljoprivrednici očekuju i dobru cijenu za rani rod, pišu mediji iz manjeg bh. entiteta. Kilogram košta od tri do pet maraka,