Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM

Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM

Građani Bosne i Hercegovine u protekloj godini uštedjeli su još jednu milijardu maraka, pa njihovi ukupni depoziti na računima banaka sada iznose 12,3 milijarde KM. 

Po podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, na kraju januara ove godine ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini iznose 21,9 milijardi konvertibilnih maraka, što je za dvije milijarde KM više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Dakle, najveći udio u depozitima predstavlja štednja građana, koja čini gotovo 52% ukupnih depozita. Ono što je zanimljivo jest da štednja građana u Bosni i Hercegovini konstantno raste uporkos tome što kamate na štednju već duže vrijeme padaju.

Prije nekoliko godina banke su se natjecale koja će ponuditi veću kamatu na štednju jer im je trebao novac, dok je sada situacija obrnuta.
Kamate stalno padaju, a prinosi su minimalni jer banke imaju viška novca.

-Građani Bosne i Hercegovine su svojevrsni povjeritelji banaka jer kod njih imaju više depozita nego što su uzeli kredita, i to za tri milijarde KM.

Krediti građanima u bankama na kraju januaru iznose oko 9,3 milijardi KM. Do svjetske ekonomske krize odnos je išao u korist kredita, a nakon toga građani su počeli sve više štedjeti, izvijestio je Večernji list.

(MiruhBosne/Indikator)
Previous Glamoč iz zraka - čudesan i drugačiji! (VIDEO)
Next U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Veći izvoz od uvoza: Bosna i Hercegovina bilježi pozitivan trgovinski saldo sa Austrijom!

Evropska unija je najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine. No, sa većinom velikih evropskih ekonomija BiH ima trgovinski deficit. Jedna od rijetkih ekonomskih sila s kojom Bosna i Hercegovina ima

Ekonomija/Biznis

Bosanska jela na unikatnim ručno rađenim magnetima

  Riječ je o originalnom bosanskohercegovačkom brendu koji radi na “odavanju počasti” tradicionalnim bosanskohercegovačkim jelima na kojima su odrasle generacije, a istovremeno i na popularizaciji i promociji istih za buduće

Ekonomija/Biznis

Šampioni u proizvodnji cvijeća: Selo sa više plastenika nego stanovnika

Mještani Gornjih Karajzovaca, sela u srcu Lijevče polja, najveći su proizvođači cvijeća u Bosni i Hercegovini, pa i u regionu. U ovom selu tri puta je više plastenika nego stanovnika.