U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi

U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi

 

Nakon ideje i istraživanja tržišta, preduzeće “Cromex” iz Prijedora, upravo je krenulo sa proizvodnjom mopeda za domaće i inostrano tržište. U pitanju su benzinski i električni motori  do 50 kubika, piše Prijedor24.com.

Bit će to jedan od proizvoda koji će biti predstavljen na Međunarodnom sajmu u Hannoveru od 01.-05.04. gdje je “Cromex” odabran kao jedan, od ukupno šest izlagača iz naše zemlje.

“Prije određivanja ciljeva i strategije našeg preduzeća istraživali smo tržista Balkana i Europe. Jedan od rezultata tog istraživanja bila je odluka da se okušamo u proizvodnji mopeda zapremine do 50 kubika”,rekli su iz Cromexa.

Preko 60 posto samog proizvoda je njihova vlastita proizvodnja. Ostalih 40 posto se nabavlja na inostranom tržištu.

“Trenutno proizvodimo 3 vrste motocikala: električni i dvije vrste benzinskih (automatik i poluautomatik). Dostupni su u 5 boja. Nama je posebno interesantan električni za čije punjenje je potrebno svega 20-tak minuta, a litijumska baterija omogućava prelazak 50-60km”, rekli su.

Motori su EURO 3 i EURO 4.

“Firma “Cromex” je vlasnik licence i posjeduje sve potrebne certifikate potrebne za izvoz u EU”, rekao je Enes Pehlić, direktor ovog preduzeća za Prijedor24.com.

Paralelno sa početkom proizvodnje sljedeće serije, biće zaposleno deset novih radnika ženske populacije.

Prodaja krajnjim korisnicima neće se direktno vršiti ovdje nego preko distributera koji će formirati i cijenu ovog prozvoda.

“Projekat proizvodnje “Torini” motocikala nam je posebno drag, jer je omogućio da promjenimo imidž firme koja je do sada imala uglavnom muške zaposlene. Mnogo je sitnih detalja. Potrebna je pažnja prilikom pakovanja. Finaliziranje proizvoda zahtjeva žensku ruku”, navodi za naš portal Alma Ćirkić.

Napredovanje Cromexa i dalji izazovi ovime ne prestaju. Upravo se montira novi laser i priprema se  projekat javnih toaleta, koji će biti ponuđeni kako domaćem tako i inostranom tržištu.

 

Izvor: Akta
Previous Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM
Next Bosanski 'Bimal' kupio srbijanskog proizvođača 'Sunce'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Amer Bukvić izabran među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji

  Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) izabran je među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru „Islamica 500“ za 2018. godinu. Na listi „Islamica 500“ nalaze

Ekonomija/Biznis

Kako je BIMAL postao sinonim za uspješnost?

  U Bosni i Hercegovini postoje pozitivne i uspješne kompanije – i to one uspješno privatizirane. Pokazuje to i primjer kompanije BIMAL. Velika razvojna faza ove kompanije podrazumijevala je proširenje

Ekonomija/Biznis

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. veća za 3,8 posto

  Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u 2017. u odnosu na 2016. godinu veća je za 3,8 posto, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Federalnog zavoda za statistiku.