Bosanski ‘Bimal’ kupio srbijanskog proizvođača ‘Sunce’

Bosanski ‘Bimal’ kupio srbijanskog proizvođača ‘Sunce’

 

Kompanija „Bimal“ iz Brčkog, preko svoje beogradske firme, kupila je poznatog proizvođača ulja „Sunce“ iz Sombora, piše BiznisInfo.

Konkretno, kao kupac se pojavljuje firma “Bimal invest Beograd”, čiji je vlasnik “Bimal d.d. Brčko”.

“Bimal” preuzima firmu „Novo Sunce“ koja je osnovana 17. decembra prošle godine, a njen osnivač je poznata kompanija „Sunce“ fabrika ulja i biljnih masti Sombor.

Dogovor podrazumijeva da se imovina kompanije „Sunce“ prenese na firmu „Novo Sunce“ prije preuzimanja od strane “Bimala”.

Pismo namjere o preuzimanju između kompanija „Bimal invest“ i „Sunce“ potpisan je u decembru prošle godine, a posao su u februaru ove godine odobrili srbijanski regulatori.

„Bimal“ ugovorom stiče udio od 77 posto u kompaniji iz Sombora.

Inače, kompanija „Sunce“ imala je udio od 10 do 20 posto na tržištu Srbije u 2017. godini kada je riječ o proizvodnji sirovog suncokretovog ulja.

Također je imala do 5 posto udjela u proizvodnji rafinisanog jestivog suncokretovog ulja i sirovog sojinog ulja.

Bimal i Sunce odranije usko sarađuju u smislu nabavke materijala, otkupa proizvoda isl. Mediji su i ranije špekulisali da bi moglo doći do ove akvizicije.

Previous U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi
Next Aquaterm Olovo: Svojevrstan brend u domenu banjskog turizma

You might also like

NAŠI LJUDI

Kako je Mostarac postao poznati svjetski biznismen

Tridesetsedmogodišnji Mostarac Kenan Husković rodni grad je sa roditeljima napustio 1991. godine. Put ih je odveo u Sloveniju, gdje je završio osnovno obrazovanje i započeo srednje, koje je potom nastavio

MADE IN BOSNIA-387

Kakanjske uniforme uskoro na tržištu Velike Britanije

  Č​lanica Udruženja poslodavaca općine Kakanj, preduzeće Willona d.o.o. (bivši Meteortex), ​u decembru mjesecu tekuće godine ​ugostila delegaciju biznismena iz Velike Britanije u proizvodnom objektu u Kaknju. Kako je saopćeno,

Ekonomija/Biznis

Firma koja se bavi proizvodnjom ambalaže planira zaposliti 250 ljudi u Kalesiji

Kompanija Buscherhoff-Plastikal Kalesija, koja se bavi proizvodnjom ambalaže, planira proširenje proizvodnje i zapošljavanje 200 do 250 radnika. Kalesijski načelnik Sead Džafić primio je Berna Bišerhofa (Buscherhoff) vlasnika fabrike. Razgovarali su