Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

 

U pogonima gradačačke kompanije „MI99“ uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije.

Direktorica kompanije „MI99“ Indira Omeragić ističe da je Gradačac jedan od gradova koji predstavljaju središte mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

– Velika je stvar što smo izgradili tim profesionalaca, te što smo imali priliku biti domaćin treninzima koji okupljaju eksperte iz ove industrije u našim pogonima. Povjerenje prema kupcima se gradi kroz nešto što je veće od obične reklame, promocije proizvoda i slično. Želimo okupljati cijeli sektor, graditi dijalog o zajedničkim problemima i izazovima. Konačno, želimo biti firma koja je dobar poslodavac, dobar saradnik trgovačkih marketa i prodavnica, te preduzeće koje brine o dugoročnom povjerenju kupaca – kazala je Omeragić.

Kada je tržište Evropske unije otvoreno za mlijeko, kompanija „MI99“ krenula je u nadmetanje na najbližim tržištima, a zatim je otišla i dalje.

„Mi smo mlada firma, osnovana prije manje od pet godina. Ali smo utemeljeni na tradiciji i istovremenoj spremnosti da unosimo nove tehnologije. Posljednja saradnja sa USAID/Sweden FARMA II projektom na organizaciji treninga u našoj mljekari pokazala je da smo dorasli zadataku. Ovaj trening se tiče izvoza u EU i, s obzirom da smo tu već napravili konkretne rezultate, nadam se da smo dobar primjer i vodilja za druge“, napominje Omeragić.

Kompanija danas zapošljava 95 radnika sa preko 1500 kooperanata. „Poruka je jasna, u ovoj industriji je nužno ulaganje u inovaciju i tehnologiju, kako bi se dostigli i zadržali standardi kvalitete na nivou one koja je postavljena za tržište Evropske unije. Mi ćemo nastaviti ulagati, sarađivati sa drugim firmama u sektoru i zajedno praviti iskorake koji će Bosancima i Hercegovcima donijeti nova radna mjesta, te našoj zemlji priliku da se nastavi put ekonomskog razvoja“, zaključila je Omeragić.

Previous Zenica: Savjesni građani u akciji čišćenja obale rijeke Bosne
Next Jezičko blago: U Tuzli promovisan prvi "Rječnik frazema bosanskoga jezika" (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Prezentiran idejni projekat stambeno-poslovnog kopleksa ‘Crystalico’ u Tuzli

Gradsko vijeće Tuzla u petak je na sjednici usvojilo regulacioni plan Irac-Jug na prostoru bivše Livnice čelika u Tuzli. Tokom rasprave, prezentiran je idejni projekat stambeno-poslovnog kopleksa radnog naziva ‘Crystalico’. Vrijednost

Ekonomija/Biznis

Kuvajćani grade ‘Ilidžanski biser’ vrijedan 13 miliona eura (Video)

Kompanija Al Diyar Real Estate na Ilidži je počela pripremne aktivnosti oko izgradnje svog drugog velikog projekta koji nosi naziv Ilidža Pearl. U razgovoru za poslovni portal Akta.ba direktor firme

Ekonomija/Biznis

Bosanski ‘Bimal’ kupio srbijanskog proizvođača ‘Sunce’

  Kompanija „Bimal“ iz Brčkog, preko svoje beogradske firme, kupila je poznatog proizvođača ulja „Sunce“ iz Sombora, piše BiznisInfo. Konkretno, kao kupac se pojavljuje firma “Bimal invest Beograd”, čiji je