Ispraćena 374. generacija svršenika Karađoz-begove medrese

Ispraćena 374. generacija svršenika Karađoz-begove medrese

Nakon jučerašnjeg svečanog maturskog defilea od Starog mosta do Musale, danas je svečanom akademijom održanom u dvorani Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra (USRC) “Midhad Hujdur Hujka” ispraćena 374. generacija maturanata Karađoz-begove medrese u Mostaru, odnosno 21. od njenog poslijeratnog reaktiviranja. 

Ova generacija broji 72 učenika koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine i, kako je to rekao hfz. Aid ef. Tulek, direktor ove medrese, među najboljima je koje je iznjedrila jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Hercegovini.

– Riječ je o generaciji čiji su učenici postigli izvanredne rezultate u svom četverogodišnjem školovanju na svim poljima. Prvaci su iz bosanskog jezika u Kantonu, također iz hemije, dva puta su osvojili prvo mjesto iz matematike, a pokazali su i izvanredne rezultate na polju debate, čak su bili i na svjetskom debatnom takmičenju za srednjoškolce u Kataru, Doha. Jako smo ponosni na njihove uspjehe – kazao je ef. Tulek.  

Među maturantima je i hafiza Ajla Tipura, koja je i učenica generacije. Prema svim parametrima, ona je, rečeno je, najbolja učenica od reaktiviranja Medrese.

Titulom hafize okrunila se u školskim klupama, a hifz je počela učiti kao 15-godišnjakinja.

– Kur'an sam za tri godine uspjela naučiti napamet i to je, naravno, veliki doprinos kako školi tako i društvu. Najveća motivacija na putu učenja hifza mi je bila ramazanska mukabela 2015. godine i taj put je bio težak, ali uz upornost i ustrajnost u radu, sve se može uspjeti – kazala je Tipura.

Učenik generacije Mirnes Maksumić iz Konjica istakao je da su maturanti Karađoz-begove medrese u isto vrijeme i tužni i radosni.

– Tužni smo zato što napuštamo generaciju i ovu medresu, koja nas je toliko stvari naučila, a radosni jer smo okončali srednjoškolsko obrazovanje i nastavljamo putem istine – naveo je on.

Izvor: Avaz

Previous Bosanske kompanije razvijaju aplikaciju za pomoć ljekarima u Americi
Next Bosna ima dušu: Muhamed Sakić iz Kikača uskoro će dobiti novi dom

You might also like

NAŠI DANI

Benz: Namjerno povezuju islam sa terorizmom; Muslimani se ne trebaju izvinjavati za teroristička djela koja čine neki ‘u ime islama’

Neki namjerno povezuju islam sa terorizmom, iako je jasno da ta religija nema veze sa terorizmom, kaže za Al Jazeeru Wolfgang Benz, jedan od najpoznatijih svjetskih historičara čija djela su

OTPOR BOSNE

Obilježena 25. godišnjica pogibije Buza Teufika – Tufe

Danas, 16.6.2017. godine, navršilo se tačno 25 godina od pogibije jednog od najvećih simbola odbrane grada Visokog, komandira Buza Teufika Tufe. Prigodnim programom obilježena je godišnjica pogibije : obilaženjem spomen

NAŠI DANI

Ruanda se, za razliku od Bosne, uspješno oporavila nakon rata – tamo nema Beograda i Zagreba u blizini

  Gostujući na televiziji TV1 Davor Sučić iz benda Zabranjeno pušenje povukao je paralelu između naše zemlje i Ruande, u kontekstu rata i kasnijeg oporavka. .. Znači, tri naroda su