Muzafer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, planira nove investicije u našoj zemlji

Muzafer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, planira nove investicije u našoj zemlji

Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za investicije, to dokazuje i uspješni turski biznismen bosanskohercegovačkog porijekla, Muzafer Čilek koji je u Bosni i Hercegovini aktivan u nekoliko sektora.

Najprije je poznati brend dječijeg namještaja koji se prodaje na pet kontinenata i preko 66 zemalja svijeta u oko 500 objekata doveo u Bosnu i Hercegovinu, a potom su uslijedile i druge investicije.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Čilek kaže da ima odlična iskustva u poslovanju u Bosni i Hercegovini, a naša zemlja je veoma privlačna za investitore. Po njemu drvni sektor BiH iz dana u dan daje sve bolje rezultate “Izvoz napreduje i raste. Na tržištu je sve više novih brendova koji zauzimaju vodeću ulogu na tržištu, kao i malih i srednjih kompanija koje su spremne raditi za velike kompanije”, kazao je Čilek.

Smatra kako je u ovom sektoru jako važno zajedništvo, naročito za izlazak na evropsko tržište gdje je puno novca i gdje se traže kvalitetni proizvodi.

“Kompanije iz Bosne i Hercegovine imaju dobar dizajn i kvalitetne proizvode koje mogu uspješno prodavati u EU što neki već uspješno i rade”, dodao je Čilek, naglašavajući kako je cilj zajednička saradnja i napredak ka tržištu EU, odnosno Njemačke, na čemu se već radi usaradnji sa nekoliko bh. kompanija.

Osim namještaja Čilek je u Bosni i Hercegovini aktivan i u sektoru energetike, gdje je pokrenuo projekte malih hidroelektrana. Aktivan je i u sektoru poljoprivrede sa jednim prijateljem gdje proizvodi salatu i paradajz za Mc Donald's.

“Sve ove projekte radimo sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini koji vrlo dobro poznaju regiju i procese u poslovanju”, rekao je Čilek.

Zadovoljan je poslovanjem u navedenim sektorima, iako najbolje rezultate očekuje od sektora turizma koji bilježi sve bolje rezultate.

“U Bosni i Hercegovini nedostaje hotela, caffea, restorana te je ovdje i naša šansa”, kazao je Čilek, te naglasio kako su planovi već urađeni i kako se traži lokacija gdje bi počeo realizaciju novog projekta.

“Radi se o izgradnji hotela, odnosno manjih butik hotela u obliku kuća koji će upotpuniti turističku ponudu zemlje.”

Čelek je osnivač Centra za razvoj ekonomskih odnosa između BiH BIGMEV koji je aktivna u Sarajevu i Bursi i koja već 10 godina uspješno spaja bh. i turske privrednike. Zahvaljujući BIGMEV-u došlo je do bratimljena mnogih gradova i općina, bh. privrednici su posjetili mnoge privredne sajmove u Istanbulu, Ankari, Antaliji… Kao rezultat dobre saradnje osnovane su i mnoge firme. Proizvodi iz BiH se plasiraju na tursko i turski proizvodi na bosanskohercegovačko tržište.

“Nastavljamo raditi u ovom pravcu kako bi obje države imale koristi od toga”, podcrtao je Čilek.

Osim što je dobar privrednik,  pokretač je i Fondacije Čilek, te 10 posto od zarade svoje kompanije već 20 godina poklanja siromašnjoj djeci diljem svijeta.

Sa ovom uspješnom misijom kaže nastavit će i dalje.

Previous Za 18 mjeseci magistrala do jedinog bosanskog grada na Jadranu
Next Beogradski medij o glavnom bosanskom gradu: Vedrinom uvijek osunčan grad!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Brčko: Vratio se iz Amerike kako bi dao doprinos lokalnoj zajednici (Video)

  Priča o mladom Bosancu Mirsadu Busuladžiću, koji se vratio u Brčko iz Amerike da bi realizovao svoj san da, s češljem i makazama u rukama, uređuje sugrađane na obostrano

MADE IN BOSNIA-387

Vrijedna porodica Fajković – Proizvedu 400 litara mlijeka dnevno: ‘Djeca su nam vrijedna, složni smo i to je ključ uspjeha’

Smajo i Seada Fajković, zajedno sa sinom Fadilom i uz angažovanje komšije Senada Ćolpe svakodnevno proizvedu i predaju na doradu više od 400 litara mlijeka ekstra klase. Dubrave su oduvijek

Ekonomija/Biznis

Izolacijske folije Temaxa BH koriste evropske transportne kompanije

  Temax BH Orašje, kćerka firma belgijskog Krautz-Temaxa, planira u bliskoj budućnosti plasman proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Do sada su izolacijske folije koje se koriste