Priča o uspjehu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (VIDEO)

Priča o uspjehu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (VIDEO)

Smiješak sa lica ekipe Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču, nije silazio danas na dočeku organizovanom njima u čast u zgradi svog fakulteta.

Desetominutni aplauz kolega studenata, profesora, čelnih ljudi Univerziteta za vrijeme dok su sa plafona padali baloni i konfete, zatekao je Aminu Hasanović, Ajnu Mahmić, Emira Živčića i Ibrahima Palaliju, kao i njihove trenere, prof. dr. Zlatana Meškića, doc. dr. Ivanu Grubešić i mr. sci. Arnelu Maglić. Nadali su se, priznali su nam, da će ih dočekati, ali ne i ovako, veličanstveno, piše Oslobođenje.

Doček studenata Pravnog fakulteta iz Zenice koji su osvojili treće mjesto na svjetskom "Vis Moot" takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču ❤️.#VisMoT #Zenica #BiHViše na https://bit.ly/2Xs5UMq

Gepostet von Oslobodjenje am Montag, 22. April 2019

Smatra se da je ovo najveći uspjeh u historiji nekog od fakulteta sa naših prostora. Najbolji su od svih univerziteta iz Evrope, treći na svijetu. Uz to je Zeničanka Amina Hasanović, takmičarka ovog tima, dobila tzv. honorable mention, što znači da je svrstana među najbolje govornike cijelog takmičenja.

Nakon prošlogodišnjeg nevjerovatnog uspjeha kada su se naši studenti plasirali među 16 najboljih timova u svijetu, za mene je ovo najvažnija potvrda sistemskog rada i činjenica da fakultet dvije godine zaredom uspijeva da bude među najboljima na svijetu, kazao je Zlatan Meškić, profesor na predmetu Međunarodno privatno pravo i Pravo Evropske unije.

U četvrtfinalu su bila samo dva tima čiji maternji jezik nije engleski. To su Zenica i Lomonosov Moscow State University iz Rusije.

Amina Hasanović je rekla da tek sada vide koliko je značajan ovaj uspjeh ostvaren u Beču, a da je ovo potvrda “dugotrajnog rada i truda, kako studenata, tako i profesora”.

Ajna Mahmić je objasnila da tim studenata iz male BiH i još manje Zenice i sa Univerziteta je parirao timovima kojima je tradicija da budu u završnicama najprestižnijeg takmičenja za pravnike u svijetu.

Emir Živčić je zahvalio profesorima i trenerima koji su ih “trpjeli” i rekao da se sav trud isplatio, a Ibrahim Palalija da su bili samo jedan od 378 timova, kada su ušli među 64 najbolja bili su “Menika”, kada su ušli među 32 “Zenika”, a kada su ušli među 16 pravilno su im izgovarali ime “Zenica”.

Enes Bikić, dekan PF UNZE, objasnio je da su projekat pomagale advokatske kancelarije svjetskog nivoa, neki privredni subjekti, kao i resorna ministarstva obrazovanja na nivou FBiH i ZDK-a, kao i Notarska komora Federacije.

-Da je Bosna i Hercegovina država koja posjeduje brojne potencijale, dokaz je i uspjeh mladih studenata Pravnog fakulteta u Zenici, koji su treći u svijetu na međunarodnom takmičenju iz trgovačke arbitraže, održanom u Beču. Tim povodom, za Dnevnik 3 FTV-a su govorile studentice Ajna Mahmić i Amina Hasanović.

Previous Beogradski medij o glavnom bosanskom gradu: Vedrinom uvijek osunčan grad!
Next Mektić o ubistvu banjalučkog biznismena: 'Ubistvo sa podpisom vlasti'

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ovo su patenti građana BiH: Sklopivi bicikl, Eko gril, Zatvorena kapaljka za uho…

  U proteklih pet godina Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine je donio 170 rješenja o priznanju patenta, kazala je za Fokus.ba Irma Isak-Gudelj, šef Odsjeka za patente u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Razvoj softverske industrije je velika ekonomska šansa za Bosnu i Hercegovinu

  Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Udruženjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH. Zbog

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Jelahu otvorena još jedna metalska firma: Bosanska CNC rezačica u rangu sa poznatim svjetskim CNC mašinama

  Kada je prije godinu dana mašinski tehničar Mehmed Husaković, povratnik u Grapsku kod Doboja osmislio kompjutersku mašinu za rezanje metala malo je ko vjerovao da će ona naći svoje