‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu

‘Index dobrih zemalja’: Bosna 14. po naučnom i tehnološkom globalnom doprinosu


Prije pet godina pretstavljen je projekt ‘Good Country Index’ koji mjeri koliko dobra pojedina država čini za ostatak svijeta.

Ideja ‘Indeksa dobre zemlje’ je jednostavna: da se izmjeri šta svaka država na zemlji doprinosi zajedničkom dobru čovječanstva, i ono što oduzima, u odnosu na njenu veličinu. Koristeći širok spektar podataka iz UN-a i drugih međunarodnih organizacija, dat je svakoj zemlji bilans stanja kako bi se vidjelo da li određena nacija doprinosi čovječanstvu ili je teret na planeti, ili nešto između.

Sedam je kategorija u kojima se gleda globalni doprinos u ovom istraživanju: Nauka i Tehnologija, Kultura, Međunarodni Mir i Sigurnost, Svjetski Poredak, Planeta i Klima, Prosperitet i Jednakost, Zdravlje i Blagostanje.

Za 2019. godinu istraživanjem su obuhvaćene 153 zemlje. Najbolje rangirana je Finska, druga je Holandija, potom Irska.. dok je Irak na začelju.

Bosna i Hercegovina zauzima 43. poziciju u globalu, dok je najbolje rangirana u prvoj kategoriji. Respektabilna 14. pozicija po pitanju nauke i tehnologije dokaz je našeg doprinosa svijetu u kojem živimo.

Što se tiče ukupnog poretka zemalja regije, S. Makedonija je pozicionirana visoko – 25. Slovenija je 33., Srbija 50., CG 57., Hrvatska 58.

(MiruhBosne)

Previous Povratnik u Srebrenicu: Šteta je što povratnici ne koriste plodna imanja
Next Krnjić: Nakon naslova profesionalnog prvaka Evrope, želim i svjetski naslov

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenici sarajevske Elektrotehničke škole spremni za takmičenje u Americi: Pogledajte robota kojeg su napravili

Bakir Kapetanović, Mirza Mulavdić, Stela Ugrinčić, Ismail Ićanović, Harun Kovačević jedini su predstavnici Bosne i Hercegovine na takmičenju iz robotike Pet učenika, Bakir Kapetanović, Mirza Mulavdić, Stela Ugrinčić, Ismail Ićanović,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prijem za učenike Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, osvajače zlatnih medalja na međunarodnom takmičenju inovacija

  Učenici Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu usmjerenja Elektronika i automatika su ponos svoje škole, ali i Bosne i Hercegovine. Već godinama osvajaju zlatne medalje u inovacijama, a njihovi izumi

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Razvoj softverske industrije je velika ekonomska šansa za Bosnu i Hercegovinu

  Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Udruženjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH. Zbog