NASA: Svemir se širi puno brže nego što smo mislili, naučnici ne razumiju zašto

NASA: Svemir se širi puno brže nego što smo mislili, naučnici ne razumiju zašto

Svemir se širi mnogo, mnogo brže nego što smo mislili, potvrdila je NASA.

Slavni svemirski teleskop Hubble otkrio je da se svemir širi čak za devet posto brže nego što smo očekivali računajući podatke o putanji svemira, na kojoj je od Velikog praska, tvrde astronomi.

Novi, pak, podaci zahtijevat će od naučnika da razmisle o novim teorijama fizike, jer ove, koje poznajemo, ovakvo ponašanje univerzuma ne mogu objasniti.

“Ovo jednostavno ne odgovara ničemu. Ovo nismo očekivali”, izjavio je Adam Riess, ugledni profesor fizike i astronomije pri Univerzitetu Johns Hopkins University, laureat za nobelovu nagradu.

Brzina širenja svemira, poznata kao Hubbleova konstanta, jeste centralni dio fizike i našeg shvatanja svemira. No, što se više izučava to je manje shvatamo – teorije i raučnice astronoma ispostavljaju se pogrešnim, pa naučnici sada preispituju da li smo mi ovo uopće “shvatili kako treba”.

Posljednja studija ide u prilog spekulaciji da mi to nismo dobro shvatili i da tek treba da otkrijemo kako se svemir širi.

Profesor Riess i njegov tim su analizirali svjetlost 70 zvijezda iz galaksije blizu naše, poznate kao Veliki Magelanov oblak, koristeći novu metodu snimanja zvijezda. Zvijezde koje su snimali zovu se Cepheide i mijenjaju svjetlinu po obrascu, zbog čega ih koriste da mjere intergalaktičke udaljenosti. Nova metoda omogućila je naučnicima da izmjere mnogo više tih objekata, i to puno brže. Hubble je mogao snimiti jednu zvijezdu tokom jednog, 90-minutnog orbitiranja oko Zemlje, no sad ih je mogao snimiti 12.

Koristeći te podatke, istraživači su ispitivali naše shvatanje kozmičke ljestvice udaljenosti, pomoću koje određujemo udaljenosti u univerzumu. Te se informacije koriste da se izračuna Hubbleova konstanta i vidi kako brzo se svemir širi. 

Nakon tih računanja, podaci se nisu podudarali s očekivanim, pa su naučnici sada pred problemom – da li mi dobro shvaćamo početak našeg svemira i trenutak u kojem se jsad.

“Nije ovo samo da se dva eksperimenta ne podudaraju”, objasnio je prof. Riess. “Ne, mjerimo sada nešto fundamentalno različito. Jedno je mjerenje kojom brzinom se svemir danas širi, kako ga vidimo. Drugo je teorija o fizici ranog svemira i naših mjerenja – kojom brzinom bi se trebao sada širiti. S obzirom na to da se ove vrijednosti razlikuju, očito je da ne vidimo nešto u kozmičkom modelu koji povezuje dvije ere.”

(Radio Sarajevo/MiruhBosne)

Previous Počinje utrka za bosansku naftu
Next Foča: Sve spremno za svečano otvaranje Aladža džamije

You might also like

NAŠI LJUDI

Uspješni Bosanci – Mirza Cifrić: Na čelu kompanije koja je proglašena jednom od 50 najinovativnijh na svijetu

Mirza Cifrić, rođeni Tuzlak, suosnivač je i izvršni direktor jedne od najinovativnijih kompanija na svijetu, Veritas Genetics, te jedan od poduzetnika – pionira na polju prirodnih nauka. Njegova kompanija proglašena jednom

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanac na Obaminoj listi najboljih mladih naučnika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barrack Obama jučer je imenovao 105 mladih naučnika koji će biti nagrađeni “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers” nagradom, najvećim mogućim priznanjem za

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski student Nusmir Mekić osvojio nagradu za najpopularniji projekat na svjetskom takmičenju startup ideja u Kopenhagenu

Nusmir Mekić, koji je diplomirao s ocjenom 9,75, želi napraviti male, jeftine vjetroelektrane koje će pomoći svim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Nusmir Mekić iz Banovića, koji je zbog izuzetnih ocjena