Sa Aladžom u Foču dolazi bolje vrijeme

Sa Aladžom u Foču dolazi bolje vrijeme

Prvi namaz u zvanično otvorenoj Aladža džamiji klanjale su hiljade vjernika iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine kojima ni stotine pređenih kilometara nisu predstavljali problem.

Sedamdestdvogodišnja Zulfija Kolić na otvaranje je stigla iz Ključa.

-Krenuli smo u tri sata noćas kako bi smo došli ovdje, sa sedam autobusa iz Krajine. Tolika želja je bila da vidim našu ljepoticu. Osjećaj je neopisiv, ljepota naša za sve vjernike. Nije mi bilo naporno jer prvi put sam ovdje i pokajala bih se da nisam došla i da sam ovo gledala samo na televiziji – kazala je za Fenu Kolić.

Radost zbog obnove fočanske ljepotice ne krije ni Šaban Hajdarević iz Busovače.

– Prvi put sam u Foči. Godinu dana sam maštao o danu kada ću doći ovdje i posjetiti ovu ljepoticu i osjećaj je neopisiv. Predivna je i mislim da će s njom i ovaj narod ovdje imati bolji život – govori Hajdarević.

A boljem životu nadaju se i povratnici u Foču, kojima je kažu uzdizanje Aladže iz pepela, drugo rođenje.

Zineta Čopra  20 godina u svom gradu  čekala je ovaj dan.

-Od prvog dana sam ovdje, drhtim kao prut. Ne postoje riječi da vam opišem. Atmosfera predivna. Ovo kad smo dočekali, od prvog kamena, otkrivanja temelja, kamena temeljca, pa do zadnjeg dana sam pratila rad na Aladži, ja sam presretna, puno mi je srce ali i kuća i znanih i neznanih gostiju. Noćas sam spavala na podu. Nadam se boljim danima za Foču, da će ako ništa narod dolaziti da pogleda ovu ljepotu, koja je nikla iz pepela. U Foči kako sam došla nisam osjetila mržnju ili bilo šta. Sa svima dijelim ovu moju radost i svi se raduju mojoj sreći. Nemam od povratnika nikoga blizu mene, ali se uopšte ne osjećam loše – priča za Fenu Čopra.

Salem ef. Ćemo bivši predjsjednik Medžlisa IZ Foča, danas imam džemata Mrežica, jedan je od sudionika obnove Aladže od prvog dana.  

– Osjećaj koji se ne može opisati. Hvala Allahu  dž.š. koji je omogućio da dočekamo ovaj mubarek. Ovo čovjek jednom u doživi u životu ili ne doživi. Hvala svim donatorima, vakifima koji su omogućili da ovo privedemo kraju i danas zajedno svjedočimo ovom vrijednom djelu. Povratkom rada i obnovom rada Medžlisa IZ Foča, obnova Aladže bila je  naš prioritet,  jer smo uistinu znali šta ona znači. Sretan sam što sam bio dio toga od ograđivanja lokaliteta, traženja kamena i svega ostalog, do ovog dana“ – istiće ef- Ćemo.

Ne sumnja da će Aladža imati svoj život i nakon ovog dana

– Aladža je već ispunila svoju misiju od samog početka kamena temeljca i same izgradnje. Veliki je dan za nas Fočake povratnike, uposlenike u MIZ-u Foča i hvala Bogu što ona dolazi uz veliki mubarek mjesec. Mi smo osmislili sve ramazanske aktivnosti koje će upotpuniti vjerski život ovdje u Foči a to ćemo nastaviti i nakon toga kako bi smo uistinu vratili duh Aladže u našu Foču. S nama se raduju i naše komšije pravoslavne vjeroispovijesti, koje su nam davale podršku od prvog dana“ – kaže ef Ćemo.

Dženan ef.Krajišnik, imam Aladža džamije presretan je što je u toj ulozi dočekao svečano otvaranje ovog vjerskog objekta.  

– Mi smo do sada već tokom njene gradnje vidjeli da Aladža utiče na naše ljude, da dolaze ne usput nego s namjerom da je vide, obiđu. Njeno otvorenje i život poslije daje nadu da će još više da privlači naše ljude.  Ovo je jedna velika čast, mubarek i zadovoljstvo da dočekamo ovaj dan i velika je čast biti imam u ovoj džamiji – kaže ef. Krajišnik.

Predsjednik Skupštine opštine Foča Izet Spahić smatra da sa Aladžom dolazi jedno novo, ljepše vrijeme za grad na Drini i Ćehotini

Ovo je veliko veselje i sigurno za nas Fočake, novo vrijeme. Smatram da je Aladža kopča za sva buduća dešavanja ovdje, kopča među ljudima, među zajednicama i svim stanovnicima Foče općenito – kazao je Spahić.

Previous Foča: Ezan sa Aladža džamije nakon skoro tri decenije (VIDEO)
Next Bosanska Armani odijela iz Brijesnice

You might also like

ŽIVOT

Općina Novi Grad prva u BiH sufinansira stambene kredite za mlade

  Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Ahmed Karić, direktor sektora za poslove sa stanovništvom u Sparkasse banci BiH potpisali su Ugovor o sufinansiranju kreditne kamatne stope za

ŽIVOT

Preživjela tri rata: Fata Husić iz Mostara zapostila 104. ramazan

Fata Husić iz Mostara, koja od svoje sedme godine redovito posti i predano prakticira muslimanske vjerske obaveze, jedinstveni je primjer vjernice koja je u svojoj 111. godini uz molitvene pripreme

ŽIVOT

Mali farmer iz Srebrenice: Ima tek devet godina i 24 ovce, šest koza, jedno tele, mačka i psa

  San mu je biti najveći i najpoznatiji farmer na ovim prostorima. I zato dok druga djeca, njegovi vršnjaci, maštaju o igricama i računalima, on kupuje janjce. I to svojim