Najbolji odgovor na rathohuškačke poruke i prijetnje – jačanje državnih institucija i NATO integracije

Najbolji odgovor na rathohuškačke poruke i prijetnje – jačanje državnih institucija i NATO integracije

“Današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da sljedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje Oružanih snaga BiH koje su najvažniji garant mira u Bosni i Hercegovini i najbolji primjer uspješne unutrašnje bosanskohercegovačke integracije”, smatra državni premijer Denis Zvizdić.

Najavio je da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OS BiH.

”A najbolji odgovor na ovakve opasne i rathohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine”, rekao je Zvizdić.

Vjeruje kako EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu sa važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike Bosne i Hercegovine, dva najvažnija cilja vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu sa tim, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne medjunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i čitavom regionu”, piše u reagiranju predsjedavajućeg Zvizdića.

Previous Novi uspjeh: Cerić osvojila srebro na Grand Slamu u Bakuu
Next 'Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu'

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Izvađen upaljač iz aviobombe teške 500 kg, neće biti evakuacije građana

Aviobomba teška 500 kilograma pronađena je jutros na gradilištu iza zgrade RTV Doma u Sarajevu. Kako je za AA potvrdio Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), riječ je

NAŠI DANI

Sarajevo: Mještanin naselja poklonio zemljište Opštini u cilju proširenja ulice

Mještanin naselja Boljakov Potok Galib Zulfić poklonio je dio svoje zemlje za potrebe proširenja ulice Ragiba Džinde u novogradskom naselju Boljakov Potok, čime će se riješiti dugogodišnji problem mještana ovog

NAŠI DANI

Forum bošnjačkih intelektualaca: Pitanje Sutorine treba da ide pred međunarodni sud

Pitanje Sutorine treba uputiti pred međunarodni sud jer Crna Gora nema ništa čime bi mogla da dokaže po kom osnovu bi njoj pripadala Sutorina, poručeno je danas u Sarajevu, na