Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske

Naš ugledni književnik Abdulah Sidran jučer je (utorak) u Jelisejskoj palači bio gost francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emamnuel Macron).

Na inicijativu francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija (Bernard-Henri Lévy), Makron je priredio ručak za pisce, historičare, pjesnike, na kojem su sudjelovali Klaudio Magris iz Italije, Fernand Savatero iz Španije, Jens Kristijan Grondal (Jens Christian Grøndahl) iz Danske, Agnes Heler (Heller) iz Mađarske, Rom Rimen iz Holandije, Simon Šam (Samuel Simon) iz Britanije…

Sidran je za “Avaz” kazao da je tema razgovora posvećena opasno narastajućim desno neofašističkim tendencijama u Evropi.   

– Nakon ručka o ovoj temi razgovarali smo gotovo tri sata. Kao pisac iz Bosne i Hercegovine, kazao sam mu da se Bosna osjeća ostavljenom i iznevjerenom i da od Evrope ne traži ništa drugo nego da se i na nju primjenjuju ista mjerila i isti standardi koji se primjenjuju na ostale evropske države – kazao je Sidran. 

Također, ukazao je i na činjenicu da je Evropa ostavila BiH. 

– Mi danas svjedočimo posljedicama činjenice da je Evropa Bosnu na cjedilu ostavila 1992.–1995. godine tako što je iznevjerila svoje osnovne civilizacijske principe. Svima je sve bilo jasno o čemu sam govorio. To je bila suština moga govora – rekao je Sidran.

Dodao je da su i ostali intelektualci govorili o problemima koji tište njihove zemlje. 

– Svaki intelektualac govorio je i navodio primjere iz svojih zemalja. To nisu identična iskustva, ali je suština jasno izdata u deklaraciji koju je potpisala grupa intelektualaca u januaru, među kojima sam bio i ja, a povodom upravo zastrašujućeg neofašističkog kretanja u Evropi – zaključio je Sidran. 

Oni su početkom godine, na Levijev poziv, potpisali pismo kojem su upozorili na “populističke sile koje se slijevaju u Evropu” te su pozvali na mobilizaciju da se “brani naslijeđe Erazmusa, Dantea, Getea (Gethe) i Komeniusa”.

Previous 'Zar je normalno da primamo 5, 6 hiljada platu a da sjedimo i ne dolazimo na posao'
Next Organizacija Bosnian Advocacy Center traži izvinjenjenje od njemačke ambasade i Merkelove

You might also like

NAŠI DANI

New York Times o odbijanju revizije presude: Međunarodni sud pravde nije poštovao vlastita pravila i statut

Najviši sud Ujedinjenih nacija u četvrtak je odbacio zahtjev Bosne i Hercegovine da ponovo otvori slučaj iz 2007. godine koji je oslobodio Srbiju optužbe da je igrala aktivnu ulogu u genocidu

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

NAŠI DANI

Igor Šoltes, unuk Edvarda Kardelja – čovjek koji je u EP-u podnio amandman za genocid

  U Evropskom parlamentu usvojena je rezolucija o napretku Srbije na Evropskom putu, a sastavni dio te rezolucije postao je amandman slovenačkog zastupnika  Igora Šoltesa o genocidu u Srebrenici. U